Interior

Japandi is één van de grootste interieurtrends van 2021 + zo ga je te werk

Japandi is één van de grootste interieurtrends van 2021 + zo ga je te werk

Ben je dol op minimalistische interieurs maar houd je wel van warmte in huis? Dan is een een nieuwe stijl waar jij heel blij van gaat worden. Maak kennis met Japandi: de perfecte combinatie van Japans en Scandinavisch design.

Beide interieurstromingen houden van functionaliteit en simpliciteit en hebben een focus op natuurlijk en ambacht. Gezelligheid (hygge) speelt een belangrijke rol - zonder daarvoor al te veel tierelantijntjes hoeven te gebruiken - en imperfectie is helemaal niet erg (wabi-sabi). 

Als je jouw huis wilt omtoveren in een Japandi walhalla dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Gebruik maximaal drie of vier kleuren in een ruimte. Wit speelt een grote rol (bijvoorbeeld in de vorm van witte muren) en zwart kan gebruikt worden als accent. Heeft de Scandinavische stijl jouw voorkeur? Gebruik dan koele tinten en pastels. Voor Japanse interieurs worden donkere en aardse tonen gebruikt. Heftige kleuren kun je beter laten en als je iets van een accent wilt toevoegen, dan kun je dat het beste in de vorm van een plant doen.

Over planten gesproken: die zijn perfect om in jouw Japandi interieur te verwerken maar ga vooral niet overboord ermee. Een urban jungle behoort niet tot de Japandi stijl. Verder spelen natuurlijke materialen een grote rol. Denk aan linnen, rotan, hout, papier, bamboe en terracotta. Zorg ervoor dat de ruimte opgeruimd is en er niet overal rommeltjes staan. Houd alleen de dingen die een doel hebben of een emotionele waarde. Kwaliteit is belangijker dan kwantiteit. 

Qua meubels is het goed om te kiezen voor simpel en functioneel design. Houten meubulair geniet te voorkeur en qua houttype kun je alle kanten opgaan. Scandinavisch design gaat vaak voor lichtere houttonen terwijl in Japan donkerder hout gebruikt wordt. Je zou een combinatie kunnen maken van verschillende houtsoorten maar maak het daarbij ook weer niet te bont. Maximaal drie types is genoeg. 

De muren van een Japandi interieur zijn voorzien van een matte verf in een warmwitte kleur, een pasteltint of een warme en aardse of donkere toon. Een andere optie is een behang met een simpel patroon die Japans aandoet. Verder zou jij een wand kunnen bekleden met latjes - iets wat voor een groots effect zorgt. 

Doe hieronder nog wat inspiratie op voor een Japandi interieur!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Muuto (@muutodesign)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by andtradition (@andtradition)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Japandi (@japandi_design)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MENU (@menuspace)

Beeld: & Tradition
Deel dit artikel
Back to top