Interior

Zo houd jij het simpel: 11 tips voor een minimalistisch interieur

Zo houd jij het simpel: 11 tips voor een minimalistisch interieur

Minimalisme is een interieurstijl waarbij je over ieder item en meubelstuk dat je in je huis neerzet, goed nadenkt. Elke piece heeft een specifiek doel waarbij rekening wordt gehouden met functionaliteit en esthetiek. Minimalisme is een levensstijl die draait om het omringen van jezelf met spullen die je nodig hebt, die worden gebruikt én waar jij van houdt. Alles wat overbodig is, past niet in het plaatje.

Less is more! We leggen je uit hoe jij met minimalisme in je interieur kan beginnen en we geven je 11 handvaten om deze trend nog beter in jouw stulpje te kunnen toepassen.

Minimalisme 101

Is jouw huis op dit moment alles behalve minimalistisch? Geen zorgen. Je begint met het wegdoen van spullen. Eén goede aanpak die jij kan toepassen is bedacht door de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo en heet de KonMari methode. Het houdt in dat je in plaats van per ruimte, per categorie bezig gaat met declutteren. Er zit ook nog een volgorde in. Je begint bij de spullen die het makkelijkst zijn om weg te doen en eindigt bij het moeilijkste. De KonMari methode begint met kleding, boeken, papier (administratie, etc.), diverse spullen en eindigt bij voorwerpen met sentimentele waarde.

Elk item dat je houdt, zou moeten voldoen aan een functioneel, esthetisch of emotioneel doel. Vraag jezelf ook af waarom je minimalisme wil gaan toepassen in je interieur. Wat zijn jouw kernwaarden en hoe kan jij deze weerspiegelen in jouw huis? Daarnaast houd je een minimalistisch interieur in stand door regelmatig op te ruimen en een aangewezen plek hebben voor elk (nieuw) voorwerp.

1 van 11

1. Hergebruik & multifunctionaliteit

Voordat je alles weggooit of weggeeft, is het goed om na te denken of je eventueel iets kan hergebruiken en wellicht zelfs een andere functie kan geven. Een ongebruikt krukje kan je bijvoorbeeld gebruiken als plantentafeltje. Denk ook over de multifunctionaliteit na van een nieuw item dat je wil aanschaffen. Kan je het op een andere plek neerzetten en het een ander doel geven wanneer je erop uitgekeken bent?

 

1 van 11
Beeld: Zara Home
Deel dit artikel
Back to top