Interior

6 tips voor als je jouw muren een donkere kleur wilt geven

6 tips voor als je jouw muren een donkere kleur wilt geven

Je ziet het vast wel eens voorbijkomen en de kans is er dat je - net zoals ik - je verliefd bent geworden op donkere kleuren op de muur. De stap nemen om in plaats van wit of andere lichte tinten écht voor een kleur als donkerblauw of terracottarood te gaan, is wel iets wat je misschien niet meteen neemt.

Een donkere kleur op de muur kan voor veel knusheid zorgen en staat daarnaast chic. Maar hoe zorg je ervoor dat je het aandurft om deze toch wel de grote stap te nemen en met de roller aan de stag gaat? Wij hebben zes tips om ervoor te zorgen dat jouw extreme home make-over - maar dan in het klein - toch lukt.

En onthoudt, mocht het uiteindelijk niet goed uitpakken, je hebt zo weer een ander kleurtje erop gedaan toch?

1. Ga voor lichtkleurige meubels

Om het geheel niet zo zwaar te maken, kun je het beste kiezen voor een aantal lichtkleurige meubels. Dit zorgt niet alleen voor meer dimensie, het laat de kamer ook groter lijken én zorgt optisch voor meer licht in de ruimte. Je hoeft echt niet alleen voor lichte meubels te gaan, zolang een gedeelte het maar wel is.

2. Kies een tint met een 'modderige' ondertoon

En dat houdt in: kleuren waar een zweem zwart of grijs doorheen zit. Deze 'toned' down kleuren zijn niet zo hard waardoor het geheel rustiger oogt. Primaire donkere kleuren zijn dus niet zo een goede optie - tenzij je hiervan houdt. Bijkomend voordeel van tinten met een modderige ondertoon? Kunst op de muur komt er extra mooi van uit!

3. Denk verder dan de muren

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat je ook het plafond, de kozijnen, deuren en kasten onder handen kan nemen? Door alles in één kleur te verven, lijkt het geheel groter. Bovendien is het anders dan we gewend zijn wat er juist voor zorgt dat een ruimte - zoals bijvoorbeeld de hal - een eyecatcher wordt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Flexa (@flexanl) op

4. Zet het plafond in de spotlights

We zijn zo gewend aan witte plafonds dat je het misschien bijna niet als optie beschouwd, maar toch is het er zeker één. Kies een kleur uit die op een andere wijze terugkomt in de kamer om het één geheel te maken. 

5. Sta stil bij de hoeveelheid licht in een kamer

Hoe donkerder en knusser de kamer is, hoe beter een donkere kleur geschikt is - ja écht. Kleine ruimtes zonder een hoop natuurlijk licht zijn ideaal om in een donkere tint te hullen. Denk hierbij aan de hal, het toilet, de badkamer én de slaapkamer

6. Zorg voor balans

Balans is altijd belangrijk, ook bij jouw interieur. Als je donkere kleuren op de muur hebt, zorg dan bijvoorbeeld voor een heldere vloer en kunst in lichte tinten. Zelfs een spiegel tegen de wand kan enorm helpen dankzij de reflectie ervan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door my scandinavian home (@myscandinavianhome) op

Beeld: Ferm Living
Deel dit artikel
Back to top