Interior

De 5 absolute don'ts bij het inrichten van een kamer

De 5 absolute don'ts bij het inrichten van een kamer

Heb je net een nieuw huis gekocht of ben je van plan om jouw interieur een make-over te geven? Spannend! Je kan jouw creativiteit de vrije loop laten gaan en van een huis een thuis maken. Het inrichten van een woning is dan ook misschien wel één van de leukste dingen om te doen.

Ga je voor één en dezelfde stijl of komen meerdere kleurenpaletten samen? Ondanks dat het natuurlijk jouw huis is, zijn er wel een aantal punten waar je rekening mee kan houden bij het inrichten van een kamer. Wat deze punten zijn lees je hieronder! 

Alles bij één winkel kopen

Je hebt een huis gekocht en je kan natuurlijk niet wachten om er een mooi geheel van te maken. Je wilt niets liever dan alles zo snel mogelijk een plekje geven. Begrijpelijk natuurlijk, maar toch is dit één van de grootste don'ts bij het inrichten van een huis. Tip: neem echt de tijd om het huis sfeervol in te richten en koop niet alles bij één winkel - of nog erger: één set. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de kamer een mooi geheel wordt, maar dat creëer je echt niet door alle meubels en accessoires bij één en dezelfde winkel te kopen. Maak van te voren een duidelijk plan, bepaal welke meubels je nodig hebt en welke accessoires gaan zorgen voor de finishing touch. Vanuit hier kan de zoektocht beginnen! En durf een beetje uit de comfort zone te gaan. Het resultaat zal je uiteindelijk positief verrassen! 

'Koud' licht

De juiste verlichting is essentieel voor de sfeer in een kamer. Hoe stijlvol je jouw woonkamer ook hebt ingericht, zonder mooie verlichting gaat alle sfeer en gezelligheid verloren. Iets wat je dus echt moet voorkomen! Maar wat is dan eigenlijk het perfecte licht? Je hebt natuurlijk ontzettend veel verschillende soorten lampen, maar grofweg zijn ze onder te verdelen in twee categorieën: warm en koud licht. Deze twee zijn dan ook goed te onderscheiden van elkaar. Koud licht heeft vaak een blauwe ondertoon, terwijl die van warm licht juist geel/oranje is. Om van jouw huis een thuis te maken zijn lampen met warm licht echt essentieel. 

Stroomkabels 

Is het je ook al eens opgevallen dat je nooit televisiekabels of stopcontacten ziet op een professionele interieurfoto. Dat is niet geheel zonder reden natuurlijk. Kabels in je interieur zijn nou eenmaal niet bepaald eyecatchers. Je oog wordt er wel door gevangen, maar dan op een negatieve manier. Iets wat je natuurlijk niet wilt in de woonkamer waar je al jouw ziel en zaligheid in hebt gestopt. Gelukkig zijn er heel veel manieren om kabels weg te werken. Denk hierbij aan een valse wand, een kabelbox, een mand of je werkt ze weg achter een kast. Genoeg opties dus! Het kost misschien wat extra tijd en moeite, maar je zal jezelf dankbaar zijn als er geen loshangende kabels rondslingeren in de woonkamer of keuken. 

Alle meubels tegen de muur

Op de één of andere manier plaatsen veel mensen hun meubels - voornamelijk de bank - tegen de muur. Best gek, want op deze manier creeër je onbewust een wat bedrukkende sfeer in de kamer. Misschien lijkt het de meest logische oplossing om meubels tegen de muur te plaatsen, maar er zijn andere mogelijkheden. Plaats een bank of eettafel bijvoorbeeld een stukje van de muur af. Al is het maar een klein beetje. De ruimte zal als het ware 'luchtiger' worden door deze kleine aanpassing. Wil je het helemaal anders doen? Plaats een meubel dan in het midden van de kamer. Zo ziet een woon- of slaapkamer er nóg ruimtelijker uit! 

Een te klein vloerkleed

We houden ervan om kamers extra aan te kleden. Een accessoire daar, een extra meubel hier en misschien ook nog een vloerkleed om het allemaal wat gezelliger te maken. Goede oplossing! Toch kan dit een grote interieur-valkuil zijn. Waarom? Omdat een vloerkleed vaak te klein is voor het aantal meubels en de ruimte. De bijzettafel staat bijvoorbeeld wel op het tapijt, maar de bank niet. Hoogstwaarschijnlijk omdat het vloerkleed te klein is. Zorg er dan ook altijd voor dat alle meubels - die bij elkaar horen op een 'eilandje' - op hetzelfde kleed passen. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top