Health

Dit is hoe Dry January jou kan helpen slapen

Dit is hoe Dry January jou kan helpen slapen

2020 is begonnen en dit betekent dat veel mensen bezig zijn met hun goede voornemens. Voor velen is meedoen aan Dry January een doel voor het aankomende jaar. Dit is goed voor je portemonnee én het helpt je bijkomen van alle alcohol die je gedronken hebt tijdens de feestdagen.

Een maand geen alcohol drinken kan ook effect hebben op iets anders, namelijk jouw nachtrust.

In slaap vallen

Alcohol kan een grote invloed hebben op jouw slaap. Zelfs een kleine hoeveelheid kan al veel veranderen. Eén van de effecten is dat je sneller in slaap valt dan normaal wanneer je gedronken hebt. Na twee of drie drankjes zal je dit waarschijnlijk al merken. Dit is geen grote verandering, die zelfs gezien kan worden als iets positiefs, maar toch beïnvloedt het wel de rest van je nachtrust.

Slaapritme

Als je eenmaal ligt te dromen, kan de alcohol jouw slaapritme helemaal omgooien. Afhankelijk van hoeveel je gedronken hebt, zal je waarschijnlijk dieper slapen in de eerste helft van de nacht. Vervolgens zal de hoeveelheid REM slaap afnemen in de tweede helft van de nacht. Langer diep slapen klinkt misschien goed, maar dit is helaas niet zo. De balans tussen diepe slaap en REM slaap is namelijk onmisbaar voor een goede nachtrust. Als deze balans verstoord wordt zal je waarschijnlijk nog steeds moe zijn als je wakker wordt. Dit verklaart wel waarom je de dag na een avondje stappen zo moe bent.

Nachtrust

Alcohol kan ook ervoor zorgen dat we ons op de verkeerde momenten slaperig of wakker voelen. Het kan dus voorkomen dat jij je helemaal niet moe voelt als je eenmaal je bed hebt bereikt. Door alcohol raakt je lichaam namelijk in de war, wat zich uit in slapeloze nachten. Je zal vaker wakker worden gedurende de nacht, wat ook weer bijdraagt aan het uitgeputte gevoel in de ochtend.

Herstel

Maar we hadden het hier natuurlijk over Dry January. Een maand lang niet drinken, geeft jouw lichaam de mogelijkheid om te herstellen. De effecten van alcohol op jouw slaap zullen gaan afnemen. Hierdoor zal dus ook jouw slaapritme zich herstellen. Nuchter zijn voor een maand kan ook andere effecten van alcohol op je slaap verlichten, zoals snurken en slapeloosheid. Dry January is dus niet alleen een perfecte pauze voor jouw portemonnee, sociale leven en lichaam, je gaat er ook nog eens beter van slapen.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top