Health

Slapeloosheid? Deze methode helpt je binnen een minuut in slaap te vallen

Slapeloosheid? Deze methode helpt je binnen een minuut in slaap te vallen

Slaap is - net als gezonde voeding en voldoende beweging - belangrijk voor je gezondheid én een goed humeur. Toch is snel in slaap vallen niet voor iedereen even makkelijk. Herkenbaar? Wellicht werkt de 4-7-8 ademhalingsmethode voor jou.

Stress, trauma en spanning

De ademhalingsmethode is ontwikkeld door Andrew Weil, specialist in integratieve geneeskunde aan de Universiteit van Arizona, en gebaseerd op oude meditatie- en yogatechnieken. De methode combineert een langzame en diepe ademhaling met een verlengde uitademing en een korte adempauze.

Door ademhalingsoefeningen te doen verlaag je de activatie van je zenuwstelsel. Veel mensen ervaren door stress, trauma of spanning een gejaagd gevoel. Door de oefeningen zorg je voor een overgave aan de slaap, en hoewel er wordt gezegd dat je de 4-7-8 ademhalingsmethode vier keer moet herhalen, moet je dat niet te serieus nemen en er gewoon de tijd voor nemen.

4-7-8 ademhalingsmethode

War moet je doen? Het is geen hogere wiskunde, maar je begint met het inademen. Dit doe je vier seconden lang. Houd je adem vervolgens zeven seconden in en adem daarna in acht tellen uit. Herhaal dit minstens vier keer. Het kan zijn dat je de eerste keren niet binnen een minuut in slaap zult vallen, maar hoe langer en consequenter je hiermee oefent, hoe beter het zal gaan en hoe meer ontspannen je in slaap zult vallen.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top