Health

Dit is hoe hormonen jouw humeur beïnvloeden

Dit is hoe hormonen jouw humeur beïnvloeden

Op sommige dagen ben je net wat meer geprikkeld dan op andere. Echt niet alleen de vrouwen onder ons hebben zo nu en dan last van een slecht humeur. Ook mannen overkomt dit. Toch hebben wij tijdens de de menstruatie hier meer last van dan normaal. Zou humeurigheid iets te maken hebben met hormonen?

Wij vonden dat het tijd werd om eens te onderzoeken hoe de hormonen het humeur beïnvloeden.

Hormonen

Hormonen worden omschreven als chemische stoffen, welke een grote werking op de organen en weefsels hebben. Dat vrouwen tijdens bepaalde fases van de menstruatiecyclus last kunnen hebben van verschillende buien en klachten zoals prikkelbaarheid en somberheid is al langer bekend. Er zijn bepaalde hormonen die hier invloed op hebben en dat zijn de volgende.

Oestrogeen

Oestrogeen wordt gezien als het vrouwelijke hormoon. Het staat in het algemeen bekend om de positieve feeling wat het met zich mee brengt. Dit komt door het effect op serotine, dit is een neurotransmitter die continu bezig is in de hersenen. Als het oestrogeen toeneemt dan kan jij als gevolg daarvan je beter voelen. Helaas kan oestrogeen ook afnemen. Je hebt dan een tekort aan serotonine, met als gevolg dat jij last kan krijgen van neerslachtigheid, slapeloosheid en andere vervelende symptomen. 

Progesteron

Progesteron is niet alleen een zwangerschapshormoon maar ook een belangrijk vrouwelijk geslachtshormoon. Het regelt samen met het al eerdergenoemde oestrogeen je menstruatiecyclus. Waar oestrogeen soms een onrustig gevoel geeft, heeft progesteron juist een kalmerend effect. Zo heeft het bijvoorbeeld invloed op een betere nachtrust. Ook helpt het tegen mood swings en alle negatieve effecten wat oestrogeen heeft. 

Testosteron

Testosteron is een mannelijk hormoon. Degene die seksueel actief zijn, hebben vast wel eens van dit hormoon gehoord. Testosteron heeft dan ook invloed op de zin in seks. Waar dit hormoon verder invloed op heeft, is op je stemming. Hoe meer testosteron jij aanmaakt, hoe lekkerder jij in je vel zit. Andersom, hoe lager het testosteronniveau hoe slechter jij je voelt. 

Al deze hormonen hebben dus stuk voor stuk invloed op het humeur. Wij hopen dat jullie het een beetje beter begrijpen!

Ben jij benieuwd naar hoe je hormonen jouw huid beïnvloeden in iedere fase van je lieven? Klik dan hier!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top