Lifestyle

5 tips om meer en beter te kunnen slapen

5 tips om meer en beter te kunnen slapen

Dromen betekent mentaal herstellen en het is een belangrijk onderdeel van jouw slaap. De droomslaap is de wel bekende remslaap en het zorgt ervoor dat je emoties kan verwerken, nieuwe dingen kan leren en opslaan in je geheugen en daarnaast heeft het invloed op je stemming. Het is cruciaal om voldoende remslaap te krijgen als jij vaak cranky bent.

De volgende vijf tips om meer te kunnen slapen, heb jij vast en zeker weleens eerder gehoord. De redenen waarom, kunnen jou dit keer misschien wel overhalen om jouw slechte slaapgewoontes voor eens en altijd te verbannen.

1. Eerder naar bed

Het is belangrijk dat je op tijd naar bed gaat en genoeg slaap krijgt. De reden hiervoor is dat je anders misschien niet toe komt aan je droomslaap - die vaak vroeg in de ochtend plaatsvindt. Genoeg uren pakken is daarvoor dus een must!

2. Slaapritme

Wanneer jij een vast slaapritme hebt, weet je lichaam hoe het moet reageren op licht en duisternis. De juiste hormonen  (cortisol en melatonine) worden aangemaakt op het juiste moment. Dit bevordert het slapen in het algemeen én de essentiële droomslaap.

Sinds dat ik werk bij Trendalert, heb ik voor het eerst in mijn leven een vast slaapritme. Ik ga slapen tussen elf en twaalf en ik word vanzelf wakker voordat de wekker gaat om half negen (een pluspunt van het werken vanuit huis). Het resultaat is dat ik 's ochtends flink wat energie heb. Gun jezelf genoeg uren. Hoeveel je nodig hebt, is persoonlijk. De meeste mensen hebben genoeg aan zeven tot negen uur. Zorg ervoor dat je hetzelfde ritme aanhoudt in het weekend. Makkelijker gezegd dan gedaan, I know.

3. Word comfortabel

Investeer in een goed bed! Er zijn verschillende soorten matrassen, kussens en dekbedden. Sinds dat ik eindelijk mijn kraakbed van 100 euro heb vervangen door een fantastische boxspring, slaap ik beter dan ooit. Eerder naar bed gaan was nog nooit zo aantrekkelijk voor mij.

 

4. Neem alle afleidingen weg

Vaak twijfel ik over het installeren van een televisie in mijn slaapkamer. Ik houd ervan om televisie te kijken maar ik weet toch dat het niet goed is voor mijn slaap. Daarnaast heb ik ook een houten plankje opgehangen in de gang waar ik mijn mobiel 's nachts kan laten liggen en opladen. Zonder deze afleidingen kan ik makkelijk in slaap vallen. Daarnaast moet het bij mij ook echt pikkedonker zijn.

Ga na wat voor jouw afleidingen zijn en vermijd deze. Gebruik bijvoorbeeld een slaapmasker, een geluidmachine met ruis waarbij jij je comfortabel voelt of een lichtwekker. Creëer daarnaast voor het slapengaan een routine waar jij helemaal zen van wordt.

5. Let op wat je eet en drinkt

Als jij gevoelig bent voor lactose of pittig voedsel, kun je dat beter vermijden. Drink daarnaast ook geen drankjes met cafeïne of alcohol. Deze twee ingrediënten verstoren jouw natuurlijke slaapproces en de chemie van je lichaam, waardoor jij wakker blijft. Alcohol kan je helpen om in slaap te vallen maar het hindert je normale slaapcyclus en de kwaliteit van je slaap.

Beeld: Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top