Lifestyle

Werkdag voorbij? 9 manieren om écht los te komen van je werk

Werkdag voorbij? 9 manieren om écht los te komen van je werk

Soms kan het lastig zijn om je werk los te laten. Even snel een mailtje sturen na het avondeten en voor het slapengaan nadenken over je to-dolijstje voor de volgende dag. Het kan heel onschuldig zijn, maar ook een risico voor je mentale gezondheid. Je wilt toch geen burn-out? No worries, met deze tips geniet jij van een relaxte avond zónder werkstress!

Ruim je werkspullen op!

Allereerst is het goed om na je werkdag al je werkspullen op te ruimen. Misschien zit je tijdens het thuiswerken altijd aan de eettafel. Vooral dan is het belangrijk, dat je al je werkspullen uit het zicht legt. Werk je regelmatig op kantoor? Gooi dan bij thuiskomst je tas in een kast of in je slaapkamer, zodat je er niet mee wordt geconfronteerd. Trust us, dat voelt echt goed!

Doe een brain dump

Denk je ’s avonds nog veel aan werk, doordat je bijvoorbeeld nog een ellenlange to-dolijst hebt? Gooi al je gedachten ’s avonds dan op papier! Dit noemen we ook wel een brain dump. Schrijf eerst op wat er allemaal door je hoofd gaat, reminders aan jezelf. Vervolgens orden je deze dingen en maak je er een lijstje van. Kijk hierbij goed wat de meeste prioriteit heeft. Dit zet je dan bovenaan je lijstje. Een brain dump helpt om de chaos in je hoofd weg te halen.

Ga lekker sporten of wandelen

Sporten is ook een fijne bezigheid na een lange werkdag. Je hoeft niet meteen naar de sportschool. Je kunt ook hardlopen, wandelen of een yogasessie doen. Dit verlaagt net zo goed de stress in je lijf. Slim is om van tevoren alvast je sportkleding- en spullen klaar te leggen. Zo kun je na je werk direct door én vergeet je het ook niet.

Ga koken

Misschien heb je helemaal niets met sporten. Ga dan gewoon koken na het werk! We snappen dat je moe bent en een afhaalmaaltijd lekker makkelijk is. Al word je tijdens het koken wel mentaal afgeleid van werk. En dat is wat je wil, toch? Je bent nu groentes aan het snijden. Geen tijd voor last minute mailtjes!

Neem een bad

Vervolgens glijd je na het avondeten lekker in bad. Dat is het ultieme ontspanningsmoment! Vergeet daarbij niet een gezichtsmaskertje op te doen. Geurkaars aan, boek erbij. Even geen tijd voor werk, maar alleen voor jezelf! Na het bad trek je lekker je comfy loungekleding aan. Klaar voor een avondje me-time!

Praat met een vriend(in)

Wil je na een lange werkdag toch even je ei kwijt? Gooi al je gedachten dan even op een vriend(in) tijdens een telefoongesprek. Of spreek face-to-face af. Een goede vriend(in) staat altijd voor je klaar, toch? Dus ook als jij het even moeilijk hebt door de vele stressgedachten. Je vriend(in) maakt je binnen no time weer aan het lachen.

Ga creatief aan de slag

Een andere manier om je hoofd leeg te maken is, door creatief aan de slag te gaan. Er zijn veel leuke, ontspannende hobby’s die je misschien kunt oppakken. Ga bijvoorbeeld schilderen, waterverven of borduren. Dat laatste klinkt ietwat suf en ouderwets, maar wedden dat je onderstaand borduurwerkje stiekem wel schattig vindt?

Begin aan een puzzel

Tijdens de coronapandemie deden we allemaal lekker mee, want tja, er was niet veel te doen. Al kun je ook nu nog steeds puzzelen! Vooral na een lange werkdag is dit heel fijn. Geen zorgen over werk, maar alleen over verdwaalde en lastige puzzelstukjes.

Luister een podcast

Tot slot is een podcast een fijne manier om je af te leiden van stressgedachten. Het werkt daarom vaak ook goed als slaapmiddel. Je luistert even niet naar je inner voice, maar naar de stem van een ander. En soms leer je nog eens nieuwe dingen! Tenzij je heel moe bent en voor het einde in slaap bent gevallen.

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top