Health

Dit geslacht moet blijkbaar vaker sporten om gezond te blijven

Dit geslacht moet blijkbaar vaker sporten om gezond te blijven

We weten allemaal dat beweging erg belangrijk is om een gezond leven te leiden. Blijkbaar is het zo dat het ene geslacht meer moet sporten nodig om gezond te blijven dan het andere. We leggen je precies uit hoe dat zit. Lees gauw verder!

Lees ook: 6 makkelijke manieren om je zelfvertrouwen een boost te geven

Welk geslacht moet meer sporten om gezond te blijven?

Om vroegtijdig sterfte of hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we allemaal in beweging blijven. Maar het ene geslacht moet er iets harder aan trekken dan het andere. Uit een onderzoek is namelijk gebleken dat mannen gemiddeld 300 minuten per week moeten sporten om zo gezond mogelijk te blijven en bij vrouwen is dat 'maar' 140 minuten per week. Lucky us!

Verschillen

Maar waarom is dit nu eigenlijk zo? Onderzoekers stelden dat dit komt door de verschillen in anatomie en fysiologie van beide geslachten. Mannen hebben hun fysieke 'voordelen' blijkbaar harder nodig dan wij vrouwen. Anders gezegd, zijn mannen er meer van afhankelijk.

Minder nodig

Mannen hebben een groter hart en grotere longen, dus meer sport-minuten is nodig voor een gezond leven. Bij vrouwen werkt het zo: een workout vraagt meer van ons, omdat we minder fysieke 'voordelen' hebben. Per minuut halen vrouwen veel meer uit een workout dan mannen en halen zo met 140 minuten per week hun target al. Als een man 140 minuten zou trainen, hebben ze daar simpelweg niet genoeg aan.

Welke sporten?

Mannen staan erom bekend om sporten als krachttraining, boksen of hardlopen te doen. Vrouwen kunnen (en doen) dit natuurlijk ook, maar het maakt volgens het onderzoek niet uit welke sport je doet. 140 minuten low impact workouts doen, staat hetzelfde aan 300 minuten boksen bijvoorbeeld. Als vrouw hoef je dus niet extreme sporten te doen als je dat niet wil. Elke beweging telt.

Bewegen we genoeg?

Uit hetzelfde onderzoek is ook gebleken of we gemiddeld genoeg sporten of niet. Let wel, dit onderzoek ging over honderdduizenden Amerikanen tussen de 27 en 61 jaar. Hieruit bleek dat slechts 33 procent van de vrouwen en 43 procent van de mannen genoeg beweegt. In Europa, of zelfs Nederland alleen liggen deze cijfers waarschijnlijk wat anders. Anyway, laat die 140 minuten een motivatie zijn om aan jezelf te werken en een lang, gezond en gelukkig leven te leiden.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top