Lichaamsverzorging

Dit is waarom opeens iedereen castorolie in z’n navel doet

Dit is waarom opeens iedereen castorolie in z’n navel doet

Castorolie in je navel smeren; een heel aantal beauty-guru's op TikTok zijn er helemaal fan van. Zelf hebben we nog een beetje moeite hebben met het begrijpen van het nut ervan, maar het blijkt dat deze 'hack' goed zou zijn voor je gezondheid. Hier willen we natuurlijk meer van weten. Jij ook?

Lees ook: Lichamelijke klachten waaraan je stress kunt herkennen

Fan van castorolie

Heel lekker klinkt het niet, maar dit slimme trucje - dat inmiddels heel TikTok al aan het uitvoeren is - zou een hoop gezondheidsvoordelen hebben. Castorolie staat bekend om haar verzorgende elementen voor huid en haar en men is dol op de antibacteriële en ontstekingsremmende elementen dat het bevat. Misschien gebruik jij het al wel voor vollere wimpers of glanzende haren. Een echt wondermiddeltje zou je castorolie kunnen noemen. Maar in je navel...?

Olie in je navel smeren

Tot nu toe lijkt castorolie zo gek nog niet, maar dan komen we aan bij het fenomeen 'castorolie in je navel stoppen'. Normaliter smeren we serums, crèmes en oliën gewoon op onze huid, met de gedachte dat het via je huid je lichaam binnentreedt. Echter zien we tegenwoordig steeds vaker dat beauty- en health-guru's hun olietjes gewoon via hun navel aanbrengen.Dit komt weg van de Pechoti-methode, een Ayurvedische theorie dat de pechoti-klier (die dus vlakbij de navel zit) ervoor zorgt dat je stoffen in je lichaam kunt opnemen.

Ayurvedische theorie

Ayurvedisch beoefenaar dr. Smita Naram vertelde aan Evie: 'De navel is de bron van leven en ontwikkeling. Het is het centrum van iemands lichaam en een van de belangrijkste bronnen van voeding en groei. De methode kan een algehele verjongende en gezonde levensstijl bevorderen.' Aha! Deze methode is misschien niet voor elke nuchtere Nederlander, maar het kan vast geen kwaad om het eens uit te proberen, toch?

Wetenschappelijk

De methodes en theorieën zijn er dus wel, maar hoe zit dat dan op wetenschappelijk vlak? Daar valt in ieder geval weinig over te vinden en veel medische professionals twijfelen aan de werking ervan, omdat de navel gesloten zou zijn. Voor hen lijkt het niet veel verschil te maken of je het nu in je navel stopt of op je grote teen. Ga jij het eens uitproberen?

Lees ook: Producten tegen cellulitis, werken ze wel echt?

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top