Gezichtsverzorging

Niacinamide gebruiken om acne te behandelen: wel of niet doen

Niacinamide gebruiken om acne te behandelen: wel of niet doen

Er zijn een hoop skincare ingrediënten die worden gezien als essentieel voor je skincare routine. Niacinamide wordt ook vaak onmisbaar genoemd. Maar is dit ook een goed ingrediënt om te gebruiken als je acne hebt? Wij zoeken het uit.

Wat is niacinamide?

Niacinamide staat ook bekend als vitamine B3. Dit is een vitamine die veel voordelen heeft voor de huid. Het is dan ook een populair ingrediënt in huidverzorging. Het is mild voor de huid en kan verschillende huidproblemen aanpakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan roodheid. Niacinamide stimuleert de aanmaak van ceramide, een stofje dat je nodig hebt voor het behouden van een gezonde huidbarrière. Je huidbarrière houdt hydratatie vast en beschermt je huid tegen eventuele schade. Verder kan niacinamide huidirritatie tegengaan.

Kan ik niacinamide gebruiken om acne te behandelen?

Maar kan niacinamide ook gebruikt worden tegen acne? Ja! Dat kan zeker. Niacinamide reguleert de talgproductie van je huid, waardoor je minder last kan krijgen van acne. Daarnaast vermindert het de zichtbaarheid van je poriën. Van acne kan je ook last krijgen van hyperpigmentatie of andere huidverkleuringen. Niacinamide kan de zichtbaarheid hiervan ook verminderen.

Zo voeg je het toe aan je routine

Niacinamide is dus een effectief ingrediënt om te gebruiken als je acne hebt. Maar hoe verwerk je het in je routine? We raden ten eerste altijd aan om om een patch test te doen. Hierdoor kun je checken of je huid wel tegen het ingrediënt kan. Mocht je er allergisch voor zijn, dan voorkom je op deze manier dat je hele gezicht een reactie krijgt. Als je merkt dat je huid er niet vervelend op reageert, kun je het toevoegen aan je routine. Bouw het gebruik van het ingediënt rustig op. Gebruik het dus niet dagelijks en begin met een product met een lage concentratie van niacinamide. Kies ook het beste product voor jouw huid. Niacinamide is terug te vinden in moisturizers, serums en zelfs spot treatments. Sta dus even stil bij jouw huid en je huidige routine en kies op basis daarvan het beste product voor jou. We raden ook aan om het product niet te gebruiken op dagen waarop je exfolieert. Dit kan namelijk irriterend zijn, en als je acne hebt, is dit zeker niet wenselijk.

Gebruik het product vervolgens zoals op de verpakking staat aangegeven voor optimale resultaten. Heb tot slot een beetje geduld. Het kan even duren voordat je echt resultaten gaat zien. Consistent zijn is hier het belangrijkste.

Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top