Gezichtsverzorging

Dit is waarom je altijd even een patch test moet doen als je een gevoelige huid hebt

Dit is waarom je altijd even een patch test moet doen als je een gevoelige huid hebt

Heb jij een gevoelige huid? Dan weet je dat sommige skincare producten niet voor jouw huid zijn weggelegd. Je hebt dit gemerkt doordat je huid er vervelend op reageert. Je gezicht wordt rood of je krijgt uitslag en dat is geen prettige ervaring. Om dit soort reacties te voorkomen, kun je een patch test doen. Dit is hoe je een patch test uitvoert en waarom het zo belangrijk is.

Wat is een patch test?

Een patch test is een kleine test die je uit kunt voeren voordat je een skincare product toevoegt aan je huidverzorgingsroutine. Dit kun je met vrijwel alle soorten producten doen, ook met make-up kun je dit doen. Door een patch test te doen, kom je erachter of je huid tegen het product kan, zonder dat je de consequenties ervaart op je gezicht. Je voert de test namelijk uit op een andere plek op je lichaam. Je brengt simpelweg een klein beetje product aan om te zien of je huid er vervelend op reageert.

Waarom je een patch test moet doen

Een patch test doe je om te checken of je huid vervelend reageert op een bepaald product of ingrediënt. Door deze test te doen, ontdek je welke producten, merken of ingrediënten wel en niet geschikt zijn voor jouw huid. Dit is nuttige informatie voor in de toekomst. Als je er bijvoorbeeld achterkomt dat jouw huid niet fijn reageert op producten die parfum of retinol bevatten, dan kun je deze in de toekomst vermijden. Daarnaast is het ook veiliger om een product met een patch test uit te proberen dan op je hele gezicht. Sommige reacties kunnen namelijk heftiger zijn dan anderen, en door een patch test te doen voorkom je dat je hele gezicht rood wordt of vol zit met uitslag. Een patch test is makkelijk te verwijderen en dus is de schade minimaal als je huid slecht lijkt te reageren. Daarnaast kun je producten vaak testen in de winkel en dus kun je daar al een patch test uitvoeren. Je hoeft niet eerst het product aan te schaffen voordat je kunt checken of je huid het tollereert. Hiermee bespaar je jezelf een hoop geld en moeite.

Hoe voer je een patch test uit

Een patch test kun je uitvoeren op verschillende plekken. Een populaire plek om dit uit te voeren is op je onderarm of pols. Soms bevelen merken of producten een andere plek aan, als dit het geval is raden wij aan om dit advies op te volgen. Maak de huid waarop je de test gaat doen eerst goed schoon, zo voorkom je dat je huid geïrriteerd raakt van andere dingen dan het product. Je hoeft maar een klein stukje huid te gebruiken voor je test. Breng nu het product aan en laat het intrekken. Als het een product is dat je van je huid af moet wassen, zoals een cleanser, kun je het product na ongeveer vijf minuten verwijderen van de huid. Als het product wel moet intrekken, zoals een crème of serum, dan kun je het beste 24 uur wachten totdat je kunt concluderen of het product veilig is. Observeer je huid goed binnen die 24 uur en check of het product geen irritatie veroorzaakt. Is dit wel het geval? Dan is het product helaas niet geschikt voor jouw huid. Heb je geen irritatie ervaren? Dan is het product helemaal veilig!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top