Gezichtsverzorging

Oh nee, je hebt te veel aan je huid gezeten: wat nu?

Oh nee, je hebt te veel aan je huid gezeten: wat nu?

We hebben het allemaal weleens meegemaakt. Je hebt wat plekjes op je huid, denk aan puistjes of mee-eters, en daardoor ga je aan je huid zitten. Het resultaat: een rode, geïrriteerde huid een wat open plekjes waar je puistjes hebt uitgeknepen. Wat nu? Dit is wat je moet doen wanneer je te veel aan je huid hebt gezeten.

Reinigen

Wanneer je je huid open hebt gehaald of er simpelweg te veel aan hebt gezeten, kun je het beste als eerste stap je gezicht goed reinigen. Hiermee verwijder je alle viezigheid dat je huid later weer verder kan gaan irriteren. Gebruik hiervoor een erg milde cleanser. Je huid is tenslotte nogal kwetsbaar op dit moment, dus een heftige cleanser met zware actieve ingrediënten is nu even niet verstandig. Reinig je huid zachtjes en voorzichtig en spoel je reiniger goed af met water. Gebruik vervolgens een handdoekje om je gezicht droog te deppen. Hou het hierbij puur op deppen. Je handdoek over je gezicht trekken kan namelijk nog meer schade en irritatie veroorzaken en dat willen we nu voorkomen!

Toner

Na het reinigen, raden we aan om een toner te gebruiken. We raden hiervoor een toner aan met antiseptische ingrediënten. Dit werkt ontsmettend. Hiermee voorkom je dat de plekjes op je huid nog meer irritatie veroorzaken of zelfs gaan ontsteken. Breng de toner aan op een wattenschijfje en laat deze vervolgens voorzichtig en rustig over je gezicht glijden. Zorg ervoor dat je geen enkel plekje overslaat. Voer deze stap rustig en voorzichtig uit zodat je niet alsnog de huid verder irriteert.

Dagcrème

De laatste stap werkt zowel herstellend als preventief. Breng een laagje van je favoriete dagcrème aan over je hele gezicht om je huid goed te hydrateren. Hierdoor kan je huid goed herstellen van de schade en zal je merken dat de huidirritatie langzamerhand vermindert. Naast dat het fijn en verzachtend aanvoelt, is het ook preventief. Je huid goed hydrateren kan namelijk enorm helpen bij het voorkomen van nieuwe break-outs. Je huid maakt namelijk talg aan om zichzelf gehydrateerd te houden. Wanneer je huid te droog is, gaat je huid meer talg aanmaken en daardoor kunnen je poriën verstopt raken. En wat is het resultaat van verstopte poriën? Puistjes en mee-eters! Je huid altijd goed hydrateren is daarom een absolute must.

Puistjes behandelen

Wanneer je te veel aan je huid hebt gezeten, is de kans groot dat je al je puistjes al hebt uitgeknepen. Maar als dit niet het geval is, is het verstandig om de overgebleven pukkeltjes nu te behandelen. Plak er een pimple patch op of gebruik een spot treatment op de pukkeltjes. Hiermee voorkom je dat je later weer aan je huid gaat pulken en dat je alle stappen opnieuw moet doorlopen.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top