Gezichtsverzorging

Moet je mee-eters uitknijpen? Dit is hoe je ze op een veilige manier verwijdert

Moet je mee-eters uitknijpen? Dit is hoe je ze op een veilige manier verwijdert

Mee-eters, we hebben er allemaal weleens last van. Ze zijn alleen zo vervelend om weg te krijgen. Want moet je ze nou wel of niet uitknijpen? Hoe krijg je die zwarte bultjes nou eigenlijk van je gezicht? Wij zoeken het uit!

Wat zijn mee-eters?

Een mee-eter is een porie of haarfollikel die verstopt zit met talg, bacteriën of dode huidcellen. Bij mee-eters is de verstopping in aanraking gekomen met zuurstof, waardoor het is gaan verkleuren. Hier komt ook de Engelstalige naam voor mee-eters vandaan: blackheads. De mee-eters krijgen een bruine of zwarte kleur. Door de kleur is een mee-eter duidelijk te onderscheiden van andere soorten acne of puistjes.

Moet je mee-eters uitknijpen?

We weten dat het enorm verleidelijk kan zijn om je mee-eters uit te knijpen. Toch raden we aan om dit niet te doen. Het uitknijpen van mee-eters, kan ze namelijk erger maken. Daarnaast kan het ook pijn, irritatie en littekens veroorzaken. Het verwijderen van mee-eters kun je het beste door een professional laten doen. Mee-eters weghalen kan namelijk wel op een veilige manier, maar dit vereist de juiste techniek. Kan je het echt niet laten om de mee-eter zelf uit te knijpen? Wikkel dan je vingers in een stukje tissue om de mee-eter uit te knijpen. Doe dit uiteraard met schone vingers. Blijf weg van gekke apparaatjes of naalden, die beschadigen je huid alleen maar meer.

Zo voorkom je mee-eters

Mee-eters worden veroorzaakt door verstopte poriën. De beste manier om ze te voorkomen is dus door je poriën schoon te houden. Dit kun je ten eerste doen door je gezicht dagelijks te wassen met een fijne reiniger. Hierdoor voorkom je dat vuil vast komt te zitten in je poriën en zich op gaat bouwen. Daarnaast raden we aan om een paar keer per week te exfoliëren. Hiermee verwijder je dode huidcellen en reinig je de huid iets dieper. Zo kom je van al dat vervelende vuil af waar je met je cleanser niet bijkomt.

Zo behandel je mee-eters

Heb je mee-eters? Dan raden we aan om je gezicht twee of drie keer per week te exfoliëren om ze te verwijderen. Een ingrediënt als salicylzuur is hiervoor erg geschikt. Dit ingrediënt dringt diep je huid binnen en helpt met het oplossen van het vuil dat de mee-eters veroorzaakt.

Retinoids zijn ook zeer nuttige ingrediënten om te gebruiken tegen mee-eters. Dit ingrediënt reguleert namelijk de aanmaak van talg en zorgt ervoor dat je minder snel te maken krijgt met verstoppingen. Houd er wel rekening mee dat je huid iets gevoeliger kan worden voor de zon door het gebruik van retinoids. Blijf dus daarom altijd goed zonnebrand smeren.

Heb je een snelle oplossing nodig? Dan kan het ook geen kwaad om eens in de zoveel tijd een neusstrip te gebruiken. Gebruik dit maximaal eens of twee keer per maand. Deze producten zijn namelijk nogal hard voor de huid. Als je het te vaak gebruikt, kan je huid schade oplopen. Pak de neusstrips er dus alleen bij als je echt hoge nood hebt.

Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top