Gezichtsverzorging

Beginnen met retinol? Dit is hoeveel je ervan moet gebruiken

Beginnen met retinol? Dit is hoeveel je ervan moet gebruiken

Als je een skincare junkie bent, weet je ongetwijfeld wat retinol is. Maar voor velen van ons is het een nogal intimiderend product om mee te beginnen. Want hoeveel moet je er nou precies van gebruiken om goede resultaten te krijgen? Wij zetten alle feiten voor je op een rijtje.

Wat is retinol?

Retinol is een product dat is afgeleid van vitamine A. Het helpt bij het stimuleren van celvernieuwing en de aanmaak van collageen. Dit maakt het een perfect ingrediënt om aan je routine toe te voegen voor anti-aging. Daarnaast geeft het je huid een egalere look en maakt het de textuur van je huid gladder. Hiermee verminder je fijne lijntjes en verkleuring op de huid. Ook wordt retinol vaak aangeraden om acne tegen te gaan. Het is dus een ingrediënt met vele voordelen.

Hoeveel moet ik gebruiken en hoe vaak?

Retinol klinkt dus als een perfect product dat je direct aan je routine toe moet voegen. Hier staan wij volledig achter! Maar voordat je hieraan begint, is het goed om te weten hoeveel je nou eigenlijk moet gebruiken. Retinol is een erg krachtig ingrediënt en dus moet het op de juiste manier gebruikt worden om irritatie aan de huid te voorkomen. Als je net begint met retinol, raden we aan om het niet gelijk iedere dag te gebruiken. Begin bijvoorbeeld met twee of drie keer per week met een paar dagen tussen elk gebruik. Ook raden we aan om te beginnen met een product dat een lagere concentratie retinol gebruikt. Hierdoor kun je goed testen of je huid er niet vervelend op reageert en kun je de concentratie naar verloop van tijd opbouwen. Ook de hoeveelheid keren dat je het product gebruikt kun je naar verloop van tijd gaan opbouwen. Hiervoor maakt het niet uit welk huidtype je hebt.

Voor de juiste hoeveelheid, raden we aan om een pea sized hoeveelheid te gebruiken. Hiermee bedoelen we een hoeveelheid product dat overeenkomt met het formaat van een erwt. Om de beste resultaten te krijgen, is het de bedoeling dat je retinol uiteindelijk iedere dag gaat gebruiken. Maar we raden aan om het gebruik rustig op te bouwen.

Mogelijke bijwerkingen

Retinol is een prachtig ingrediënt voor je huid, maar bij verkeerd gebruik of gevoeligheid voor retinol. kun je bijwerkingen ervaren. Deze bijwerkingen zijn roodheid, vervellen, irritatie en gevoeligheid voor de zon. Als je een gevoelige huid hebt, is de kans groter dat je deze bijwerkingen ervaart. Sommige mensen ervaren helemaal geen bijwerkingen. Hoe lang de bijwerkingen blijven hangen, hangt van je huidtype af. Meestal kalmeert je huid weer na drie of vier dagen nadat je bent gestopt met het product gebruiken.

Wat gebeurt er als ik te veel gebruik?

In sommige gevallen, kun je ook retinolverbranding krijgen. Dit is een heftige vorm van irritatie die wordt veroorzaakt door overmatig gebruik van retinol. Je huid kan er dan rood en schilferig uit gaan zien. Dit vindt vooral plaats op plekken waar je huid dunner is zoals rond je mond en ogen. Ervaar je dit? Stop dan gelijk met het gebruik van je retinol.

Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top