Lichaamsverzorging

Last van acne op je rug? Zo kom je ervan af

Last van acne op je rug? Zo kom je ervan af

Puistjes op je gezicht zijn vervelend, maar wat dacht je van puistjes op je rug. Rug acne, ook wel bacne genoemd, kan nogal hardnekkig zijn. Heb jij hier last van? Dit is hoe je puistjes op je rug kunt voorkomen en behandelen.

De oorzaken van puistjes op je rug

Je kan overal op je lichaam puistjes krijgen. Deze worden veroorzaakt door een ophoping van talg of vuil in je poriën. Je rug heeft veel zweet- en talgklieren. De kans dat er een puistje ontstaat op je rug is dus vrij groot. Wanneer je huid te veel olie aanmaakt, kunnen er al snel puistjes ontstaan op je rug. Dit wordt vaak veroorzaakt door een schommeling in je hormonen. Wrijving van je kleding kan ook een rol spelen bij het ontstaan van bacne. Heb je bijvoorbeeld een over de schouder tas en krijg je op de schouder waar je deze het meeste draagt vaak puistjes? Dan komt dat door de wrijving van je tas tegen je huid. Verder kan het niet goed schoonhouden van je huid ook een oorzaak zijn. Blijf jij bijvoorbeeld weleens in je sportkleding zitten nadat je flink hebt gezweet? Dan kan dat een reden zijn voor het ontstaan van puistjes. Tot slot kan aanleg voor het krijgen van bacne ook genetisch zijn.

Zo voorkom je puistjes op je rug

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het krijgen van acne op je rug te voorkomen. Ten eerste raden we aan om het dragen van rugzakken te vermijden. Daarnaast is het verstandig om een body wash te gebruiken met ingrediënten die acne bestrijden en kunnen voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een exfoliërende body wash. Verder raden we aan om luchtige kleding te dragen. Hierdoor blijft vuil en zweet niet vast te zitten op je lichaam en krijgt het niet de kans om een puistje te veroorzaken. Tot slot raden we af om van je puistjes af te blijven als je ze hebt. Het uitknijpen van puistjes kan er namelijk voor zorgen dat je er nog meer krijgt. Behandel het puistje met een hiervoor bestemd product, of laat het uit zichzelf wegtrekken. Door ze niet uit te knijpen voorkom je ook het ontstaan van littekens.

Zo behandel je acne op je rug

Als je last hebt van bacne, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het te behandelen. Zo kun je je lichaam wassen met een body was met een neutrale pH waarde. Dit zorgt er namelijk voor dat de huid niet onnodig geïrriteerd raakt. Gebruik daarnaast producten met ingrediënten die goed werken tegen acne. Retinoids zijn hier bijvoorbeeld erg goed voor. Houd verder je lichaam goed gehydrateerd. Wanneer je huid droog is, maakt het extra talg aan. Dit kan zich gaan ophopen en resulteren in acne. Een gehydrateerde huid is dan ook altijd een blije huid! Tot slot is het ook goed om te kijken naar wat je eet. Eten dat vitamine A bevat is erg goed om in je dieet te verwerken om bacne te voorkomen. Vitamine A is terug te vinden in onder andere avocado, walnoten en zalm.

Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top