Gezichtsverzorging

Littekens van acne zijn heel normaal: zo behandel je ze

Littekens van acne zijn heel normaal: zo behandel je ze

Heb je weleens last (gehad) van acne? Zo ja, dan heb je ook wel te maken gehad met littekens die zijn ontstaan als gevolg van je acne. Het hebben van acne littekens is volkomen normaal. Maar we begrijpen ook dat je ze misschien liever niet hebt. Dit is hoe je ze behandelt en kan voorkomen.

Verschillende soorten littekens door acne

Onder acne littekens vallen een hoop verschillende soorten littekentjes. Ze bestaan in allerlei soorten en maten. We maken vooral onderscheid tussen atrofische littekens en hypertrofische littekens. De meeste littekens vallen onder de eerste categorie. Dit zijn de acne littekens die zijn ontstaan tijdens het genezingsproces van je puistje. Het litteken is ontstaan doordat er te weinig nieuwe huid werd geproduceerd. Onder atrofische littekens vallen drie verschillende soorten. Ten eerste zijn er ice pick littekens. Deze zijn puntvormig en vaak wat aan de diepere kant. De tweede soort is de boxcar. Deze is ovaal van vorm en wat groter dan het ice pick litteken. Ze zijn niet diep maar hebben wel scherpe randen. Tot slot zijn er rolling littekens. Dit zijn geen diepe littekens, ze liggen vaak op de oppervlakte. Ze zijn vaak wel wat wijder.

Verder is er nog het hyperforische litteken. Hyperforische littekens zijn vaak rood en dik. Het litteken is niet groter dan de puist die het heeft veroorzaakt. Dit soort littekens kunnen irriteren.

Oorzaken van acne littekens

Net als bij ieder ander litteken, ligt de oorzaak ervan iets dieper dan enkel aan het wondje zitten terwijl deze geneest (ookal kun je dit beter niet doen). Sommige mensen hebben meer aanleg voor het krijgen van littekens. Je kan een aantal dingen doen om het te voorkomen, maar het is niet altijd een gegarandeerde oplossing. Littekens worden veroorzaakt door verwondingen aan de huid. Een puistje is in zekere zin een lichte verwondering aan de huid. Puistjes moeten genezen en hierbij kan er een litteken ontstaan. Kleine puistjes die snel weer weggaan, zullen minder vaak een litteken achterlaten. Maar meer hardnekkige puistjes die er langer over doen om te genezen, kunnen vaak wel een litteken achterlaten. Aangezien een puistje een verwonding is, raden we het uitknijpen van puistjes af. Dit veroorzaakt namelijk nog meer schade aan de huid en daardoor loop je meer risico op een litteken.

Zo behandel je acne littekens

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de zichtbaarheid van acne littekens te verminderen. Ten eerste kun je gebruik maken van retinol en/of retinoids. Dit ingrediënt helpt met het verbeteren van je huidtextuur en vermindert hyperpigmentatie. Daarnaast is het aan te raden om regelmatig te exfoliëren. Dit verwijdert dode huidcellen en zorgt ervoor dat je huid er zachter uitziet. Ook raden we aan om altijd SPF te gebruiken (ook als je geen acne littekens hebt). De schade die de zon aan kan richten, kan de littekens namelijk verergeren. Tot slot kun je gebruik maken van antioxidanten in je huidverzorging. Vitamine C bijvoorbeeld. Dit ingrediënt heeft een brightening effect dat de verkleurde huid laat bijtrekken.

Zo voorkom je acne littekens

Om acne littekens te voorkomen, raden we aan om de tips die we hebben genoemd om de littekens te behandelen, ook toe te passen in je gebruikelijke routine. Verder raden we aan om zo veel mogelijk van je puistjes af te blijven om het risico op littkens niet te vergroten. Tot slot raden we te vaak exfoliëren af. Dit maakt de huid namelijk kwetsbaarder, waardoor littekens een stuk sneller voor kunnen komen.

Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top