Health

Vitamine A tekort? Zo weet je of je het hebt en wat je eraan kunt doen

Vitamine A tekort? Zo weet je of je het hebt en wat je eraan kunt doen

Het is voor ons allemaal ontzettend belangrijk om vitamines en mineralen binnen te krijgen. Zo houden we ons lichaam gezond. Vitamine A is een van deze onmisbare vitamines. Maar hoe weet je of je er genoeg van binnenkrijgt?

Wat is vitamine A?

Vitamine A helpt ons met ons immuunsysteem, onze ogen, ons metabolisme en het functioneren van ons hart, de longen, nieren en de hersenen. Deze vitamine kun je halen uit veel verschillende soorten eten waaronder zalm, spinazie, broccoli, mango en melk. Volwassen vrouwen zouden ernaar moeten streven om dagelijks ongeveer 700 microgram ervan binnen te krijgen. Voor mannen ligt het advies rond de 900 microgram.

Hoe herken je een tekort aan vitamine A?

Wanneer je een tekort hebt aan vitamine A is dit niet altijd even makkelijk te herkennen. Er zijn een aantal dingen waar je last van kunt krijgen als jij deze vitamine niet genoeg binnenkrijgt.

Droge ogen

Als je last krijgt van droge ogen kan dit betekenen dat je een tekort hebt aan vitamine A. Onze ogen zijn bedekt door een vochtig laagje dat onze ogen beschermt en vochtig houdt zodat je alles helder kunt blijven zien. Wanneer je vitamine A tekort komt wordt dit laagje verzwakt en kan het zijn dat je ogen droog aanvoelen en je minder scherp kunt zien. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je door dit tekort minder goed kunt zien in het donker.

Wonden genezen minder goed

Als je een wondje hebt hoort deze binnen een bepaalde tijd te genezen. Bij een tekort van vitamine A heeft je lichaam hier iets meer moeite mee. De vitamine speelt namelijk een belangrijke rol bij hou jouw lichaam reageert op huidschade en irritatie. Hierdoor zullen wondjes minder mooi genezen.

Een toename aan infecties in de luchtwegen

Wanneer je iets vaker dan normaal last hebt van je luchtwegen, bijvoorbeeld in de vorm van een verkoudheid, kan dit een teken zijn van een tekort aan vitamine A. De vitamine heeft een beschermend effect en kan helpen bij het voorkomen van verkoudheid of andere irritaties in de luchtwegen. Wanneer deze bescherming verzwakt kun je dus vaker last krijgen van een loopneus of hoestbuien.

Droge huid

Een tekort aan vitamine A is niet de enige oorzaak van droge huid, eczeem of andere huidproblemen, maar het kan zeker een rol spelen. Een erg populair ingrediënt in huidverzorging, retinol, komt voort uit vitamine A en heeft veel voordelen voor de huid. Het is dan ook niet gek dat een tekort aan deze vitamine je huid niet blij maakt.

Wat kun je doen aan een vitamine A tekort?

Voordat je naar de supplementen grijpt, is het verstandig om eerst bij de huisarts langs te gaan bij het vermoeden dat je een tekort hebt. Het is belangrijk om zeker te weten of je daadwerkelijk een tekort hebt voordat je het probleem probeert op te lossen. Je kunt namelijk ook te veel vitamine A binnenkrijgen. Hierdoor kun je misselijk worden, huidirritatie ervaren en zelfs leverschade oplopen. Het kan natuurlijk nooit kwaad om een beetje extra spinazie of broccoli in je dieet te verwerken, maar spreek bij twijfel altijd eerst een dokter.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top