Lifestyle

Zo slaap je beter 's nachts met hooikoorts

Zo slaap je beter 's nachts met hooikoorts

Niezen en nog meer niezen. Je hebt last van hooikoorts en niet zo'n beetje ook. 'S nachts kun je er niet eens meer door slapen. Symptomen als een verstopte neus, jeukende ogen en keel, kunnen je slaaprust enorm verstoren. Je wordt moe wakker en je voelt dat je gedurende de dag niet goed kunt functioneren. Kunnen we hier wat tegen doen?

Beter slapen met hooikoorts

1. Ramen sluiten

Hooikoorts wordt veroorzaakt door een allergische reactie op pollen en andere stoffen in de lucht. Zodra jouw slaapkamerramen openstaan, kunnen deze allergenen makkelijk naar binnen verspreiden. Je symptomen kunnen hierdoor alleen maar vergergeren. Om dit te voorkomen, kun je het beste je ramen sluiten. Mocht je toch wat frisse lucht willen hebben, kun je er ook voor kiezen om het raam wat minder ver open te zetten of een van beide ramen dicht te laten.

 

2. Airco gebruiken

Een airco kan veel verschil maken als jij last hebt van hooikoorts. Het filtert namelijk de lucht en het kan helpen de allergenen uit de lucht te verminderen.

 

3. Douchen voor het slapen

Douchen voor het slapen gaan zorgt ervoor dat je alle allergenen van je lichaam spoelt. Deze zijn gedurende de dag in je haar en op je huid komen te zitten. Door je te gaan douchen, voorkom je dat deze allergenen op je kussen of in je beddengoed terecht komen.

 

4. Beddengoed wassen

Was regelmatig je beddengoed, zodat je de allergenen kunt verwijderen. Een aanrader is om hypoallergeen beddengoed te gebruiken. Dit beddengoed heeft een gesloten structuur, waardoor allergenen en huisstofmijt zich minder goed kunnen nestelen.

 

5. Vermijd synthetische stoffen

Om nog even in het thema stoffen te blijven. Vermijd synthetische stoffen. Deze stoffen kunnen namelijk je huid irriteren en zorgen dat je symptomen kunnen vergergeren. Ga daarom voor natuurlijke stoffen als katoen, linnen of zijde voor je pyama of beddengoed.

6. Gebruik neusspray of oogdruppels

Symptomen van hooikoorts kun je verminderen door neusspray of oogdruppels te gebruiken.

 

7. Vermijd huisdieren in de slaapkamer

Huisdieren kunnen allergenen met zich meedragen, waardoor door symptomen bij jou kunnen vergeren. Zorg er daarom voor dat je huisdieren buiten de slaapkamer houdt, zodat je minder in blootstelling komt met de allergenen.

 

8. Probeer natuurlijke remedies

Sommige mensen kunnen verlichting van hooikoorts krijgen door natuurlijke remedies te gebruiken. Probeer bijvoorbeeld voor het slapen een glas kamille of brandnetel thee te drinken. Deze thee staat bekend om hun anti-inflammatoire eigenschappen. Deze gaan ontstekingen tegen. Ook een stoombad met eucalyptusolie kan helpen. Deze zorgt ervoor dat je luchtwegen worden geopend.

 

Mocht je nog steeds enorm last hebben van de symptomen en een verstoorde nachtrust hebben, raadpleeg dan een arts. Een arts kan je namelijk behandelingsopties aanbieden zoals bepaalde medicatie.

Bron: Eastborn.nl
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top