Health

Waarom steeds meer mensen last krijgen van hooikoorts

Waarom steeds meer mensen last krijgen van hooikoorts

Ja hoor, de allerleukste tijd van het jaar is weer aangebroken: het hooikoortsseizoen! Grapje natuurlijk, want het is eerder de vreselijkste tijd van het jaar. Waar je vroeger misschien een van de weinigen was die last kreeg van allergieën in de lente, lijken steeds meer mensen te zijn die niet goed tegen pollen kunnen. En dít is de reden daarvoor. 

Dit is waarom steeds meer mensen last hebben van hooikoorts

Hatsjoe hier en hatsjoe daar: het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig last heeft van het allergieseizoen. Er is nog steeds niet bekend waarom men hooikoorts krijgt, maar het kan liggen aan bijvoorbeeld je genen, aangezien sommige families er meer last van hebben dan andere. Volgens het RIVM heeft ongeveer 15 tot 20 procent van de Nederlandse bevolking last van allergische symptomen. Deze lijken dan vooral op hooikoortsklachten.

Eerder kreeg men vooral hooikoorts in de lente, maar in de afgelopen jaren zijn er ook steeds meer mensen die er al last van kregen in december. De reden hiervoor is dat 'lentes' eerder beginnen en winters zachter zijn. Bepaalde bloemen (die dan natuurlijk veel pollen afgeven) beginnen al vroeger te groeien en te bloeien, waardoor we al eerder in het jaar te maken krijgen met allergieën. Feit is dus dat het bloeiseizoen eerder begint, langer duur én dus meer pollen afgeeft.

Immuunsysteem

Dat mensen eerder last krijgen van hooikoorts heeft niet per se te maken met de hoeveelheid mensen die dit hebben. Waar het wél mee te maken heeft, is dat men hedendaags 'te schoon' is. Klinkt hartstikke goed, toch? Nou, niet echt, want dit betekent dat ons immuunsysteem een stuk minder sterk is.

Immunoloog Hermelijn Smits van Leiden UMC vertelde dit al eerder uit aan Trouw. Volgens de Smits hebben mensen contact met allerlei soorten microben nodig om gezond te blijven. "Als we voldoende signalen krijgen van micro-organismen om ons heen, wordt ons afweersysteem opgevoed. Daardoor kan het een beter onderscheid maken tussen signalen die lichaamseigen en lichaamsvreemd zijn, en tussen signalen die onschuldig of juist gevaarlijk zijn. Die allemaal goed uit elkaar houden, gaat weleens mis." Aha!

Onschuldige stoffen

Omdat we dus een slapper afweersysteem hebben en we dus minder gewend zijn, reageert ons lichaam opeens heel overdreven op stoffen - zoals pollen, dus - die eigenlijk onschuldig zijn. I mean... je lichaam moet toch wat. Om minder last van hooikoorts te hebben, moeten we toch écht gaan werken aan dat immuunsysteem van ons.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top