Lifestyle

Nooit moe? Dit kan de reden zijn

Nooit moe? Dit kan de reden zijn

Terwijl de een het liefst om 21.00 uur al op bed ligt (wellicht nog wel met een boek of een fijne serie), kan de ander nog tot diep in de nacht doorgaan met hun dag. Sommige mensen zijn nu eenmaal minder snel moe dan anderen, en dít zou de reden daarvoor kunnen zijn.

Waarom sommige mensen nooit moe zijn

Het lijkt wel een droom, nooit écht moe zijn. Soms kan het namelijk best vervelend zijn om snel moe te zijn en er dus ook echt niet tegen kunnen om laat te slapen en weer vroeg op te moeten. Wanneer je dus bijna nooit moe bent, heb je hier geen enkel probleem mee. Maar waar ligt dit dan eigenlijk aan? 

Volgens wetenschappers van de Universiteit van California, San Francisco (UCSF), blijkt het dat mensen 'gewoon' beter kunnen functioneren zonder al te veel slaap te hebben. 

It's in your genes

Tijdens het onderzoek werd er gekeken naar het DNA van verschillende families die met gemak de dag konden doorkomen met maar vijf (!) uur slaap. Daaruit bleek dat al deze personen het gen ADRB1 bevatten - het gen dat ervoor zorgt dat je minder slaap nodig hebt, dan mensen zonder dit gen. Aha!

"Het is opmerkelijk dat we zo weinig over slaap weten, aangezien de gemiddelde mens een derde van zijn leven slaapt," zegt Louis J. Ptáček, professor neurologie aan de UCSF. "Dit onderzoek is een opwindende nieuwe ontdekking, die ons helpt de circuits en verschillende soorten neuronen die bijdragen aan slapen te ontleden."

Lastige uitkomsten

Hoewel dit onderzoek volgens professor Louis dus wel nieuwe inzichten brengt op het gebied van slaap, is het nog steeds lastig om dit onderwerp echt goed te onderzoeken. "Slaap is zowel onderhevig aan onze biologie als aan ons gedrag. We drinken koffie en dwingen onszelf later op te blijven, wat tegen onze biologische instincten ingaat", stelt Ptáček.

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top