Health

Slapen in het weekend zorgt voor een lager BMI

Slapen in het weekend zorgt voor een lager BMI

Voel jij je soms ook schuldig wanneer je in het weekend tot tien, elf, twaalf uur blijft liggen pitten? Je bent vast niet de enige. Hoewel je in het weekend (vaak) lekker vrij bent en alles kunt doen wat je wil, lijkt het soms 'jammer' en ongezond als je de helft van de tijd in je bed spendeert. Toch is uit onderzoek gebleken dat je van veel slapen in het weekend gezonder wordt...

Lees ook: 1 op 5 ernstige auto-ongelukken veroorzaakt door slaaptekort

Zo zorgt veel slapen voor een laag BMI

Lang in bed blijven liggen in het weekend én gezond worden? Het lijkt ons bijna niet mogelijk. Toch zegt een Zuid-Koreaans onderzoek wat anders. Volgens de onderzoekers is het namelijk zo dat mensen die op zaterdag en zondag meer slapen dan de rest van de week, een lager BMI (Body Mass Index) hebben, dan mensen die dat niet doen. Huh? We leggen het je uit. 

Onderzoek

Voor dit experiment werden zo'n 2000 mensen tussen de 19 en 82 jaar onderzocht. Er werd hierbij gekeken naar hun gewoontes wat betreft gezondheid, gewicht en slaap gedurende de week én natuurlijk het weekend. Een gezond BMI ligt tussen de 18,5 en 25 en bij de mensen die in het weekend meer sliepen, lag het BMI rond de 22,8. Bij de mensen die dat niet deden, lag het BMI rond de 23,1. Say what? 

Andere voordelen

Nu blijft niet alleen je BMI laag, wanneer je in het weekend lekker snoozet, er zijn ook andere voordelen van lekker lang slapen during the weekends. Te kort slapen brengt namelijk heel wat risico's met zich mee. Onderzoeksleider Dr. Chang-Ho Yun zegt daarover dat te kort slapen kan zorgen voor een hoge bloeddruk en meer risico op coronaire hartziekten. Nou ja... langer slapen dan echt zo gezond is, dan moeten we dat maar doen, hé? 

Lees ook: Hoe dansen je mentale gezondheid verbetert

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top