Haarverzorging

Zo gebruik je kokosolie in je haar

Zo gebruik je kokosolie in je haar

Kokos is voor veel dingen goed, en ook in je haar kan het wonderen doen. Maar, kokosolie in je haar gebruiken zónder dat het vet wordt? Het lijkt onmogelijk, maar met de juiste tips en tricks is het dus wél mogelijk. We hebben alle do's wat betreft kokosolie voor je op een rij gezet. 

Kokosolie in je haar

Kokosolie of -vet kan een echte lifesaver zijn op allerlei momenten in je leven. Als je bijvoorbeeld vast zit op een onbewoond eiland, deo nodig hebt, een droge huid hebt of lekker wil koken, is kokos daar. Maar ook in je haar kan het voor veel voordelen brengen. Zo zou het zijn dat je je lokken er zelfs mee kan laten groeien en je hoofdhuid weer lekker gehydrateerd kan maken. Maar is dit ook echt zo? 

Kokosolie zit boordevol natuurlijke proteïnes, vetzuren en vitamines wat je haar heel goed voedt. Het is als een soort natuurlijke moisturizer voor je haar en daarnaast heeft de olie ook nog eens een antibacteriële werking, waardoor hoofdhuid irritaties (bijvoorbeeld roos) ook verholpen worden. Echter ligt het er allemaal wel aan hoe je het in je haar gebruikt. Neem je namelijk teveel, dan glibbert de olie zo van je haren af, maar worden ze tegelijkertijd ook heel erg droog...

Hoeveelheid kokosolie

De hoeveelheid kokosolie die je gebruikt op elk haartype is ontzettend belangrijk. Heb je een droger haartype, dan is pure kokosolie perfect. Dit geldt hetzelfde voor krullend haar. Heb je je haar juist wat meer oily dan is het slim om een product te kiezen waar de olie in verwerkt zit, zo valt het minder heftig en zwaar op je lokken. Zijn jouw haren lang en wat dikker dan heb je genoeg aan drie eetlepels olie. Voor de kortere en fijnere coupe is één eetlepel al genoeg. Misschien is jouw haartype wel van alles wat, dus let wel: less oil is more. Probeer dus even goed uit wat voor jouw haartype werkt. Verder zijn ook alle producten anders, dus voor het meest natuurlijk resultaat is het slim om te zoeken naar de meest pure vorm van kokosolie die je kunt vinden. 

Haarmasker

Tijd om je lokken een flinke energieboost te geven met de coconut oil? Slim, maar doe het in ieder geval wel op de juiste manier. Gewoon een klodder op je hoofd smeren gaat 'm niet worden. Verhit een hoeveelheid olie daarom eventjes (30 seconden) in de magnetron. Zo kun je het daarna goed uitsmeren. Begin bij je hoofdhuid en werk zo verder naar beneden. Dit laat je een kwartiertje zitten en spoel je daarna goed uit met een milde shampoo

Hoe vaak?

We hebben het net gehad over de hoeveelheid, welke haartypes, maar het is misschien ook handig om te weten hoe vaak je de olie eigenlijk moet gebruiken. Je wilt het zo natuurlijk mogelijk houden, dus gebruik het niet vaker dan 1 à 2 keer per maand! Doe je het vaker dan kan je hoofdhuid en de wortels van je haren het product niet meer goed verwerken, waardoor het alleen maar vetter en uiteindelijk droger wordt. 

Kan je haar er ook echt van groeien?

Well... helaas niet. Je haren groeien niet na het gebruik van kokosolie. Wat het wel doet is je haar voeden en gezonder laten worden. Het resultaat hiervan is dat je lokken wél gaan groeien. Dus: kokosolie = gezond haar = lang haar. Yay!

Beeld: GettyImages
Deel dit artikel
Back to top