Health

Zweet je ’s nachts veel? Dit zijn mogelijke oorzaken (+ hoe je het tegengaat)

Zweet je ’s nachts veel? Dit zijn mogelijke oorzaken (+ hoe je het tegengaat)

Je slaapt het fijnst in een koele kamer. Niet alleen zweet je je dan niet helemaal kapot, ook dwaal je makkelijker weg. Alleen hebben sommige mensen helaas wat meer last van nachtzweten. Ben jij iemand die regelmatig plakkerige nachten heeft, ondanks de lage temperatuur? Nachtzweten kan verschillende oorzaken hebben en dit zijn ze.

Nachtzweten oorzaak #1 - Hyperhidrosis

Een oorzaak van nachtzweten kan allereerst hyperhidrosis zijn. Dit is een aandoening waarbij iemand bovengemiddeld veel zweet. Er bestaat een primaire of secundaire hyperhidrosis. De kans is echter groot dat je dat laatste hebt, wanneer je veel nachtelijke zweetaanvallen hebt. Secundaire hyperhidrosis komt namelijk vaker voor in de nacht. Dit wordt veroorzaakt door specifieke medische problemen, zoals bijvoorbeeld een bepaald medicijn dat je slikt.

Nachtzweten oorzaak #2 - Angststoornis

Nachtzweten komt ook vaak door angststoornissen. Een angststoornis geeft je niet alleen een heleboel angsten en zorgen, maar ook iets te veel zweet in de nacht. Logisch wel, wanneer je bijvoorbeeld een paniekaanval hebt. Je begrijpt dat dit vervolgens leidt tot diverse bijwerkingen, zoals een snellere ademhaling, hartkloppingen en zweetaanvallen.

Nachtzweten oorzaak #3 - Menopauze

Als iemand in de menopauze zit, krijgt diegene ook snel last van nachtzweten. En hoewel je de menopauze vaak rond je veertiger en vijftiger jaren krijgt, kan dat ook al in je dertiger jaren. Tijdens de menopauze schommelen je hormonen als een gek, wat leidt tot opvliegers en vervolgens de zweterige nachten. Het is een heel natuurlijk proces en hoort gewoon bij het leven. Al kun je eventueel met een huisarts bespreken, hoe je er vanaf komt. Als het je echt té veel wordt.

Nachtzweten oorzaak #4 - Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS)

Sommige snurkende mensen hebben last van het Obstructieve Slaapapneu Syndroom (OSAS), waardoor ze tijdens het snurken even stoppen met ademen. Klinkt heftig en dat is het eigenlijk ook wel. Door deze onderbreking van je adem werken je luchtwegen ’s nachts harder. Hierdoor ga je vervolgens flink zweten. Het lijkt net de Olympische Spelen! Heb je last van OSAS? Slaap dan vooral niet op je rug of gebruik een mondbeschermer.

Nachtzweten oorzaak #5 - Brandend maagzuur

Zweet je ’s nachts vaak en heb je dan ook last van brandend maagzuur? Grote kans dat dit de oorzaak van het nachtzweten is. Tijdens je slaap stroomt dat maagzuur helaas moeilijker weg. Volgens een expert triggert brandend maagzuur vervolgens je autonome zenuwstelsel, dat onder andere de ademhaling regelt. Daardoor gaat je hartslag omhoog, wat daarna leidt tot nachtzweten.

Nachtzweten oorzaak #6 - Medische bijwerkingen

Nachtzweten komt soms ook door bijwerkingen van bepaalde medicijnen. Zo zijn er bepaalde antidepressiva, medicijnen tegen diabetes, een hoge bloeddruk en sommige pijnstillers, die nachtzweten veroorzaken. Check altijd even bij de huisarts of jouw onverwachts plakkerige nachten te maken hebben met de medicijnen. Die helpt jou ook meteen verder, hoe je ermee om moet gaan.

Nachtzweten oorzaak #7 - Infectieziekten

Natuurlijk krijg je ook weleens nachtelijke zweetaanvallen, wanneer je ziek bent. Elke infectieziekte veroorzaakt namelijk mogelijk koorts. Daardoor stijgt de temperatuur in je lichaam en die warmte moet er ergens uit. Vaak gaat dat dan via je zweet in de nacht. Overigens is het heel goed als je zweet tijdens je infectieziekte. Je lichaam vecht dan tegen het virus. Daarom dat je vroeger altijd ‘onder de wol’ moest van je ouders.

Nachtzweten oorzaak #8 - Hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie is een aandoening, die je niet makkelijk zelf ontdekt. Al is het dus een mogelijke oorzaak van nachtzweten. Laat daarom op zo’n moment even je bloed testen. Dan weet je zeker of je hyperthyreoïdie hebt. Bij deze aandoening komen te veel thyroxinehormonen vrij in je schildklier. Hierdoor krijg je last van onbedoeld gewichtsverlies, verminderde eetlust, angsten en dus nachtzweten.

Nachtzweten oorzaak #9 - Bepaalde auto-immuunziekten

Dan hebben we tot slot nog bepaalde auto-immuunziekten, waardoor je last krijgt van nachtzweten. Door een auto-immuunziekte wordt gezond lichaamsweefsel onterecht aangevallen door je immuunsysteem. Daardoor krijg je een ontsteking en dit veroorzaakt dan weer koorts. We weten inmiddels waar koorts toe kan leiden.

Tips tegen nachtzweten

Wanneer je de werkelijke oorzaak hebt, kun je natuurlijk al bepaalde dingen doen tegen nachtzweten. Al zijn er ook wat algemene tips tegen nachtzweten. Zo is het slim om de slaapkamertemperatuur altijd koel en aangenaam te houden, ergens tussen de 15 en 19 graden. Schaf daarnaast dekbedovertreksets en pyjama’s aan van bijvoorbeeld linnen, katoen of bamboe. Heeft je partner last van nachtzweten? Neem dan ook voor de zekerheid aparte dekbedden. Het klinkt ongezellig, maar zo slapen jullie allebei onder de juiste temperatuur. En jullie kunnen nog steeds naar elkaar toe kruipen, toch?

Bron: Glamourmagazine.co.uk
Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top