Gezichtsverzorging

Dit is hoe hormonen jouw huid beïnvloeden in iedere fase van jouw leven

Dit is hoe hormonen jouw huid beïnvloeden in iedere fase van jouw leven

Hormonen hebben heel veel invloed op de staat van onze huid. Onze hormonen veranderen naarmate we ouder worden en daarbij dus ook het effect van de hormonen op onze huid. Het kan erg lastig zijn om met hormonale huidproblemen om te gaan, maar gelukkig is het zeker niet onmogelijk.

Adolescentie

De adolescentie is de tijd van je leven waarin er heel veel aan je lichaam verandert. De puistjes die je in jouw pubertijd hebt gehad, zijn daar hoogstwaarschijnlijk een teken van. De hormonen in jouw lichaam begonnen toe te nemen, met name estrogeen, testosteron en progesteron. Hierdoor produceert de huid meer olie wat acne kan veroorzaken. De beste manier om hiermee om te gaan, is door gezond te eten en voedsel met veel suiker te vermijden. Wanneer acne een veelvoorkomend probleem wordt, is een bezoekje aan een dermatoloog ook zeker geen slecht idee.

Zwangerschap

Tijdens een zwangerschap razen de hormonen door je lichaam. Als je zwanger bent of bent geweest dan zal je misschien hebben gemerkt dat de hoeveelheid pigment in jouw velletje toenam. Dit heeft vooral te maken met de hormonen estrogeen en progesteron. Je zal hierdoor waarschijnlijk een kleur verschil zien op je voorhoofd en je wangen, maar ook op je tepels en je onderbuik. Als je hier last van hebt dan is het verstandig om de zon te vermijden om te voorkomen dat de plekken donkerder worden en blijvend. Een goede zonbescherming gebruiken is dus ook zeker aan te raden. Je zal merken dat de plekken na je zwangerschap weer minder worden, dit omdat jouw hormoonlevels weer terug gaan naar voor je zwangerschap.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Shay Mitchell (@shaymitchell) op

Menopauze

Naarmate we ouder worden, zullen langzaam onze vrouwelijk hormonen afnemen. Dit is vooral goed terug te zien in de menopauze. Als je eenmaal niet meer menstrueert, nemen de hormonen in jouw lichaam af waardoor je dit ook terug gaat zien in jouw huid. De hormonen die er in jouw adolescentie voor zorgden dat jij puistjes kreeg, zullen nu door hun afwezigheid een drogere huid veroorzaken. Omdat er minder vocht in de huid zit, zal jouw huid droger aanvoelen en kan je last krijgen van jeuk en eczeem. Ook zal jouw velletje dunner worden doordat er minder collageen en fibroblasten in de huid zitten. Hierdoor zal je sneller rimpels krijgen en krijg je makkelijker blauwe plekken. Jouw gezicht lekker verwennen met een hydraterende dagcrème is dus alles behalve overbodige luxe tijdens de menopauze en daarna. Om huidveroudering te voorkomen, kan je al vroeg beginnen met anti-aging. Daarnaast is zonbescherming de beste manier om huidveroudering zo lang mogelijk uit te stellen.

 

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top