Lifestyle

Overmatig zweten: dit kunnen de redenen zijn

Overmatig zweten: dit kunnen de redenen zijn

Iedereen heeft er weleens last van: je transpireert erger dan normaal. Dit kan in sommige situaties erg vervelend en ongemakkelijk zijn. Soms is het simpelweg genetisch bepaald of je wel/niet veel last hebt van zweten. Het is uiteraard 'normaal' om te zweten tijdens inspanningen en warmte maar sommige mensen transpireren nou eenmaal meer dan andere. Is dat heel erg? Natuurlijk niet! Maar voor jezelf is het vaak wel erg vervelend. 

Heb je meer last van de zweetplekken of van de geur? Beide dingen kunnen erg storend (ook voor jezelf) zijn. Maar hoe komt het dat jij meer zweet dan anderen? Wij vertellen jou wat de reden zou kunnen zijn, en geven je wat tips door middel van onze favoriete deodorants te sharen. En geen zorgen: van de mensen die last hebben van overmatig transpireren heeft maar één procent ook daadwerkelijk een medische aandoening. 

Spanning en emoties

In situaties waarbij je zenuwachtig of gestresst bent, ga je vooral zweten in je handpalmen, onder je oksels en je voetzolen. Dit is heel logisch en hier is dan ook niet zo gek veel aan te doen, behalve uiteraard het gebruiken van een goede deodorant.

Veranderingen in hormonen 

Ben jij net geswitcht van pil? Heb je net een spiraaltje laten zetten? Of ben je zwanger? In de overgang misschien? Dit zijn allemaal oorzaken voor hormonale schommelingen. Veranderingen in je hormonen zorgen er tevens voor dat je meer zult gaan zweten. Bij veranderingen van de pil en/of spiraaltje zullen de gevolgen minder heftig zijn dan wanneer je bijvoorbeeld zwanger bent, of in de overgang zit. Vrouwen die in de overgang zitten, zullen het overmatig transpireren zeker herkennen. Opvliegers! 

Kleding 

De kleding die jij draagt, kan ook invloed hebben op de mate waarin jij transpireert. Niet alleen de hoeveelheid lagen die jij aan hebt (als je meerdere lagen aan hebt - heb je het warmer - en zweet je dus sneller), maar ook het materiaal van je kleding kan ervoor zorgen dat je meer zal gaan zweten. Kledingstukken van een synthetisch materiaal zou ik als ik jou was zoveel mogelijk vermijden. Synthetische kleding zorgt er namelijk voor dat je meer gaat zweten omdat de stof niet ademend is en dat is nou juist niet de bedoeling. 

Voeding 

Als je op een bepaalde dag merkt dat je meer zweet dan normaal, kan dit simpelweg ook liggen aan je voeding. Let daarom bij de volgende voeding extra op: pittig voedsel, cola, knoflook, ui, bloemkool, spruitjes, boerenkool en (overmatig) vlees. Je hoeft je dus zeker geen zorgen te maken als je een keer een dag hebt waarop je iets meer transpireert dan andere dagen. Zorg er dan gewoon voor dat je een goede deodorant gebruikt en je lichaam goed wast. 

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top