Gezichtsverzorging

Altijd puistjes op een bepaalde plek? Dit is wat het betekent én wat jij eraan kan doen

Altijd puistjes op een bepaalde plek? Dit is wat het betekent én wat jij eraan kan doen

Wakker worden met puistjes op jouw gezicht kan je hele dag verpesten. Je dacht dat jij voor altijd van onzuiverheden af was na je puberteit, maar toch heb je nog af en toe last van ze. Vaak ook nog op dezelfde plek.

De zone op jouw gezicht waar de meeste van jouw puistjes ontstaan, kan iets zeggen over je gezondheid, je levensstijl of over jouw gewoontes. Ben je benieuwd wat jouw puistjeszone over je zegt en wat jij er tegen kan doen? Bekijk dan de volgende afbeelding en scrol verder naar de juiste zone.

Zone 1: Voorhoofd

Puistjes op je voorhoofd kunnen ontstaan door vettige haarproducten zoals wax. Als je jij haren en gezicht niet goed reinigt, kan dit de oorzaak zijn van onzuiverheden op deze plek. Deze zone wordt ook gelinkt aan je blaas en aan je spijsverteringskanaal. Het kan zijn dat door ongezonde voeding en het drinken van te weinig water, jij vaak last hebt van puistjes op je voorhoofd.

Zone 2: Tussen de wenkbrauwen

Onzuiverheden tussen je wenkbrauwen zijn vervelend en doen vaak meer pijn dan puistjes op andere plekken. Deze zone wijst op je lever en is het verstandig om minder vet te eten, minder of geen alcohol te drinken en niet meer 's avonds laat te eten. Als jij een voedselallergie of intolerantie hebt, kan dit ook de oorzaak zijn van onzuiverheden tussen jouw wenkbrauwen. Zorg ook dat jouw handen en pincet schoon zijn wanneer jij je wenkbrauwen epileert.

Zone 3: Oren

Het is belangrijk dat jij shampoo en conditionerresten goed verwijdert van je hele lichaam en vooral rondom je oren. Dit kan namelijk de oorzaak zijn van puistjes op deze plek. Ook een vieze headset of telefoon kan de boosdoener zijn. Zone 3 wordt gelinkt aan de nieren en onzuiverheden op en rond je oren kan ook een teken zijn dat je lichaam te veel cafeïne en alcohol moet verwerken.

Zone 4: Wangen

Goedkopere merken gebruiken vaak synthetische ingrediënten in make-up die jouw huid doen verstoppen. Hierdoor krijg jij puistjes op je wangen. Ook kan het liggen aan dat jij te vaak aan je gezicht zit met handen die niet schoon genoeg zijn of doordat jouw mobiel tegen je wang aankomt tijdens het luisteren naar een audiobericht of tijdens het bellen. Maak je telefoon en handen dus goed en vaak schoon. Deze zone wijst naar je longen en mensen met allergieën of die roken hebben vaker last van onzuiverheden op hun wangen.

Zone 5: Ogen

Gebruik oogmake-up removers op oliebasis om gerstekorrels, wallen en lijntjes rondom de ogen te voorkomen. Een gezonde levensstijl - door onder andere goed te slapen en genoeg water te drinken - kan de oplossing zijn.

 

Zone 6: Neus

Niks is vervelender dan een puistje bovenop je neus. Dit ligt meestal aan je voeding want het is verbonden met de maag en alvleesklier. Vet, gefrituurd en pikant eten zijn meestal de boosdoeners. Als jij soms onzuiverheden hebt rondom de liplijn, dan kan dit liggen aan te veel gebruik van lippenbalsem en/of lippenstift.

Zone 7: Weerszijden van de kin

Hormonen veroorzaken de puistjes op je kin. Is het de tijd van de maand? Dat kan de reden zijn dat jij last hebt van puistjes op deze zone. Het dragen van een mondkapje kan ook de achterliggende reden zijn van puistjes op jouw kin. Lees hier hoe jij maskne kan behandelen.

Zone 8: Midden van de kin

Darmklachten kunnen puistjes op het midden van je kin veroorzaken. Eet gezond  en drink veel water om onzuiverheden op deze plek te verminderen.

Zone 9: Hals

Puistjes in je hals kunnen voorkomen door stress, maar ook door het sprayen van parfum op deze zone. Als je hier last van hebt, dan is het goed om te kijken wat het verminderen of op een andere plek spuiten van parfum voor werking heeft op je huid. 

 
Beeld: Photo by Matt Moloney on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top