Gezichtsverzorging

Dit zijn de oorzaken van een onzuivere huid

Dit zijn de oorzaken van een onzuivere huid

Iedereen kent het wel: je hebt een goede skincare routine, je wast je huid elke ochtend en avond, en probeert om de zoveel tijd een maskertje te doen. Kortom: je zorgt goed voor je velletje. Maar toch komen er zo nu en dan puistjes, en dit gebeurt helaas vaker dan je hebben wil. Het is nou eenmaal zo: puistjes en een onzuivere huid komen en gaan. Soms heeft het simpelweg te maken met je hormonen of met stress.

Maar er zijn een aantal factoren die een slechte huid kunnen verergeren. Dus hoe goed jij ook voor je velletje zorgt, zo nu en dan is je huid gewoon onzuiver. Er zijn een paar mogelijke oorzaken voor een onzuivere huid. Ben je benieuwd welke? Lees dan verder. 

Maskne 

Jawel, tegenwoordig hoort het mondkapje ook tot een van de oorzaken waardoor jij puistjes kunt krijgen. Doordat de stof van het masker namelijk constant tegen de huid aankomt, gaan puistjes eerder ontsteken. Het is daarom erg belangrijk om jouw huid goed te reinigen na het dragen van een mondkapje. 

Voeding 

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, en herhalen het daarom nog een keer voor je, maar chocolade en ander junkfood komen niet ten goede aan een stralend velletje. Ze zeggen ook weleens: ''Je bent wat je eet''. Een snackje op z'n tijd mag natuurlijk altijd, maar doe dit met mate, al helemaal als je gevoelig bent voor een onzuivere huid. 

Uitknijpen 

Hoe verleidelijk het soms ook kan zijn, het is superslecht om je puistjes uit te knijpen. Dus laat die witte kop de volgende keer maar voor wat het is, want wanneer jij je puistje uitknijpt, zorg je voor een nieuwe bacterie (of tien) onder je velletje. 

Don't touch your face 

Misschien wel een van de belangrijkste dingen: blijf gedurende de dag van je gezicht af. Jouw vingers en handen zitten nameljk vol met bacteriën, en zodra deze in aanraking komen met de huid, ontstaan er puistjes en andere onzuiverheden. 

Te warm douchen 

Deze oorzaak is wat minder voor de hand liggend, maar daardoor niet minder waar. Als je te warm doucht dan droogt je huid namelijk uit. Wanneer je huid droog is, verhoog je de kans op onzuiverheden en puistjes. Kun je moeilijk afscheid nemen van je warme douche? Zorg er dan voor dat je de huid meteen hydrateert na je douchebeurt. 

Genetisch bepaald 

Het is erg vervelend, maar soms zit het hebben van acne simpelweg in de familie. Dan valt er helaas weinig aan te doen, behalve een goede skincare routine die jouw puistjes zoveel mogelijk kunnen beperken. Laat je adviseren door experts, en zorg dat je de juiste producten gebruikt. 

Alcohol 

Het is echt waar: het regelmatig drinken van alcohol kan jouw huid uitdrogen waardoor de talgproductie toeneemt. Dus denk de volgende keer nog maar twee keer langer na voordat je een slokje wijn neemt.

Hormonen 

Is het 'de tijd van de maand?' Dan kun je er simpelweg niet veel aan doen dat er overal op je gezicht puistjes aan het ontpoppen zijn. Dit neemt niet weg dat het natuurlijk super irritant is, maar let er in deze tijd extra op dat je niet te veel junkfood eet en drinkt, zodat je de puistjes nog zoveel mogelijk kunt beperken. 

Telefoon

Het klinkt niet super fijn, maar jouw telefoon is een enorme broedplaats van bacteriën. Ga voor jezelf maar eens na: hoe vaak maak jij je telefoon goed schoon? Juist ja, niet heel vaak, of misschien zelfs nooit. Guilty. Let dus vooral op met bellen, en doe je oortjes in, in plaats van de telefoon tegen je huid aan te houden. 

Te vaak scrubben 

Scrubben is goed voor de huid, maar doe dit niet te vaak. Als je dit te vaak doet, droogt de huid namelijk uit, waardoor de huid gevoeliger is voor puistjes. Houd het scrubben dus bij twee keer in de week. 

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top