Lichaamsverzorging

3 redenen waarom jij aan je huid pulkt en hoe je ermee kan stoppen

3 redenen waarom jij aan je huid pulkt en hoe je ermee kan stoppen

Als we het over huidpulken hebben, dan bedoelen we het krabben, wrijven, knijpen, pulken en andere vormen van het aantasten van je huid.  De gemiddelde persoon raakt zijn of haar gezicht twintig keer per dag aan. Meestal gaat het automatisch en hebben we het zelf eigenlijk helemaal niet door. Aan je gezicht pulken kan littekens en ontsteken veroorzaken en dit geldt voor je hele huid.

Eerst vertellen we je de drie redenen waarom jij aan je huid pulkt. Daarna leggen we aan je uit hoe jij ermee kan stoppen (of tenminste deze gewoonte kan verminderen).

1. Uit verveling en nervositeit

Net als met nagelbijten, is het pulken aan je huid vaak een onderliggend probleem zoals verveling of nervositeit. Dit soort herhalend gedrag is mogelijk veroorzaakt door spanning en angst.

2. Stress

Wanneer jij stress hebt, heb je vaker last van een onzuivere huid. Je hebt meer last van puistjes of psoriasis en dat triggert jouw verlangen om aan je huid te gaan pulken.

3. Als reflex

Soms heb jij de behoefte om aan je huid te zitten. Omdat je last hebt van jeuk bijvoorbeeld. Meestal gaan deze behoeftes na zestig tot negentig seconden weg. De onmiddellijke opluchting die jij krijgt wanneer je toch even krabt, maakt het onweerstaanbaar om het niet te doen. Door dat het een gewoonte is, is het moeilijk om ermee te stoppen.

Stoppen met aanraken en pulken doe je zo

Wees bewust

De eerste stap richting verbetering, is het bepalen van de specifieke triggers die jij hebt. Wat ben je aan het doen wanneer je de drang voelt om aan je huid te pulken?

Vervang het met een andere handeling

Zodra je bewust bent dat jij je gezicht aan wil raken, kan jij jezelf afleiden met een andere handeling. Ga bijvoorbeeld bewust met je linkerduim langs al je vingertoppen van je linkerhand gedurende zestig seconden, totdat de drang afneemt.

Oefen ontspanning

Een paar diepe ademhalingen kunnen jouw verlangen naar het aanraken van je gezicht doen verdwijnen. Een andere methode waar jij rustig van kan worden, is door de onderkant van je schedel (net boven je nek) aan te raken met je duimen.

Houd je handen bezig

Ga breien, je handen wassen of schaf een anti-stressobject aan. Doordat je handen bezig zijn met iets anders, kun jij jezelf niet pulken.

Zoek hulp

Het kan zijn dat jij last hebt van een huidpulkstoornis. Heb jij het gevoel dat de drang bij jou heel erg groot is om aan je huid te zitten? Het is dan een goed idee om het aan te geven bij je huisarts en samen te kijken naar een oplossing.

Beeld: Photo by Judeus Samson on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top