Lichaamsverzorging

Hierdoor wordt jouw psoriasis aangewakkerd

Hierdoor wordt jouw psoriasis aangewakkerd

Heb jij last van psoriasis? Jij bent niet de enige. Zo'n twee tot drie procent van de wereldbevolking heeft er last van. Dat zijn ongeveer 125 miljoen mensen. De niet besmettelijke aandoening is (nog) niet geneesbaar.

Gelukkig zijn er manieren om de symptomen te behandelen en het aanwakkeren ervan te voorkomen. Hoe? Dat lees je hier.

Wat is psoriasis?

Het wordt vaak gezien als een huidaandoening maar psoriasis is een auto-immuunziekte waarbij je eigen immuunsysteem je lichaam als het ware aanvalt. Wanneer je ontstekingswaardes hoog zijn, tast je lichaam je huid aan en breekt het de huidbarrière af. Dit zorgt voor de rode schilfers die zich vormen op je huid. Bij een auto-immuunziekte vecht het lichaam terug waardoor de problemen verergeren. Er wordt gedacht dat de immuunregulatie niet helemaal in orde is en dat dit er voor zorgt dat er nieuwe huidcellen sneller worden aangemaakt dan dat ze weggaan. Dit verklaart de schilfering van je huid.

Wie heeft de meeste kans op psoriasis?

Iedereen kan last krijgen van psoriasis, het komt het meeste voor op de blanke huid en het manifesteert zich meestal voor het eerst tijdens je vijftiende tot vijfentwintigste. Er wordt gedacht dat het vaker voorkomt bij vrouwen. De redenen hiervoor zijn tot nu toe onduidelijk. Het is een erfelijke aandoening, de meeste mensen met klachten hebben iemand in hun familie die ook last heeft van psoriasis.

Waardoor krijg je er meer last van?

Er zijn verschillende oorzaken die psoriasis doen aanwakkeren, maar dit is heel persoonlijk. Het is belangrijk dat jij erachter komt wat psoriasis bij jou triggert zodat je het kan voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen. Er zijn veel dingen die jouw huid kunnen doen irriteren, denk aan plotselinge veranderingen in temperatuur, strakzittende kleding en bepaalde ingrediënten in huidverzorgingsproducten. De meeste mensen hebben er meer last van in de wintermaanden, wanneer het koud is en je huid uitdroogt. Als jij je huid verbrandt, kan je er ook last van krijgen.

Andere leefpatronen en gewoonten kunnen er ook mee te maken hebben. Alles wat jouw immuniteit kan verlagen kan psoriasis verergeren. Bijvoorbeeld een slecht dieet en te veel stress. Roken en nuttigen van alcohol lijken ook de symptomen te verergeren.

Wat kun je tegen psoriasis doen?

Probeer niet de huidschilfers weg te scrubben, daardoor wordt het juist erger. Het is belangrijk dat jij je huid juist hydrateert en niet uitdroogt. Douche niet te lang of te heet en gebruik zo weinig mogelijk zeep. Smeer je huid in de ochtend en in de avond in met een neutrale zalf zoals bijvoorbeeld vaseline. Verergeren je klachten in een bepaalde periode? Je huisarts kan je een recept meegeven voor een zalf of crème met bestanddelen tegen psoriasis erin. Ga zonnebaden en zwemmen in de zee zodra het mogelijk is (hopelijk snel!), dit is namelijk een oplossing voor veel mensen. Als laatste is het van belang om je huid niet bloot te stellen aan krassende stoffen maar juist gebruik te maken van zachte kleding, handdoeken en beddengoed.

Ahava Clineral PSO Joint Skin Cream bij Douglas.nl

Heb jij last van psoriasis?

Beeld: Photo by Jasmin Chew on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top