Lichaamsverzorging

Last van backne? Met deze 10 tips los je het op

Last van backne? Met deze 10 tips los je het op

Je zorgt goed voor je huid, maar toch heb je last van onzuiverheden. Ook al ben je bewust bezig met je skincare routine, kan het zijn dat jij een aantal dingen over het hoofd ziet. Je kan last hebben van onzuiverheden op je gezicht door het dragen van een mondkapje of op andere plekken op je lichaam zoals je rug.

Het kan zijn dat jij een aantal nieuwe dingen toe kan passen in jouw leven, die ervoor zorgen dat jij minder last hebt van je backne. Hier zijn wat tips!

1. Toverhazelaar gebruiken

Als je veel last hebt van zweet en een vettige(re) huid hebt, kan je vaker last hebben van backne. Zorg ervoor dat je een flesje toverhazelaar bij je draagt en (herbruikbare) wattenschijfjes. Toverhazelaar heeft een zuiverende werking en zorgt ervoor dat onzuiverheden en puistjes minder kans krijgen. Veeg een wattenschijfje met toner onder je beha zodat een puistje niet kan ontstaan door de combinatie van warmte, wrijving, olie en zweet. Handig als je strakke kleding aan hebt of als je van plan bent lang te gaan reizen.

2. Zorgvuldig een zonnebrandcrème uitkiezen

Straks wordt het weer mooi weer en is het belangrijk dat we onze huid beschermen tegen de zon. Je eigen rug insmeren is een hele uitdaging en daarom vragen wij aan een ander om dat voor ons te doen. Zorg dat degene die je insmeert, schone handen heeft en dat je een zonnebrandcrème gebruikt met natuurlijke ingrediënten. Verzachtende en dikke formules in combinatie met zweet en vuil, zorgen voor onzuiverheden. Kies een dunne crème met minerale oliën, bijvoorbeeld van het merk Ultrasun of Biotherm.

3. Je rug exfoliëren

Als je last hebt van backne, is het verleidelijk om je rug flink te scrubben. Dit kan de slechte conditie van de huid verergeren, doe dit dus niet. Scrub je huid zachtjes in cirkelvormige bewegingen. Gebruik hiervoor een scrubhandschoen en een milde zeep of lichaamsreiniger zonder olie.

 

4. Bh's regelmatig wassen

Ik wacht soms te lang met het wassen van mijn bh's en ik ben vast niet de enige. Om onzuiverheden op je rug te voorkomen, wordt het aangeraden om je bh te wassen nadat je deze twee keer hebt gedragen. Als je erg last hebt van onzuiverheden, was je bh dan na één keer aan te hebben gehad. Lingerie kun je het beste schoonmaken op een koud wasprogramma (15 graden) en gebruik een lingerie waszakje om je bh's zo lang mogelijk mooi te houden. Hang ze daarna op om te drogen. Een sport beha moet je sowieso niet vaker dan één keer dragen!

5. Zo snel mogelijk douchen na het sporten

Stap zo snel mogelijk onder de douche na het sporten. Als de sportscholen weer opengaan, maak dan gebruik van de beschikbare douches. Je strakke sportkleding is een broedplaats voor onzuiverheden. Ga vooral goed met zeep langs de plekken waar de strakke bandjes van je kleding hebben gezeten.

6. Je rug goed wassen na het uitspoelen van conditioner

Zorg ervoor dat je rug de laatste plek is die je wast onder de douche. Vooral conditioner is een boosdoener als het gaat om het verstoppen van je poriën.

7. Geen zware tassen op je rug dragen

Draag zware tassen niet op je rug of over je schouders. De frictie van de tassen met brede banden tegen je huid, zorgen ervoor dat je poriën gaan verstoppen.

8. Beddengoed verschonen

Beddengoed verschonen is een must om een aantal redenen. We spenderen veel uren in bed en dat zorgt ervoor dat het beddengoed vies wordt. Voorkom niet alleen puistjes - zowel op je rug als op de rest van je lichaam - maar ook vettig haar. Verschoon je bed elke zeven tot tien dagen. Hoe meer jij last hebt van onzuiverheden, hoe eerder je dit zou moeten doen.

9. Niet uitknijpen

Het is verleidelijk, maar blijf te allen tijde van je onzuiverheden af, waar ze ook op je lichaam zitten. Je helpt hierbij het verspreiden van de bacteriën en zorgt ervoor dat je meer puistjes krijgen. Je huid reinigen, licht scrubben en laten ademen, is voldoende.

10. Schaf een douchefilter aan

Een douchefilter kan grote hoeveelheden chloor en andere deeltjes uit kraanwater halen. Mogelijke irriterende stoffen verwijderen uit het water dat we gebruiken, kan voorkomen dat de huid gaat uitdrogen en daardoor overmatig talg produceert.

Beeld: Photo by engin akyurt on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top