Beauty

Check jij de houdbaarheidsdatum van je make-up? Dit is hoe lang je make-up producten kan gebruiken

Check jij de houdbaarheidsdatum van je make-up? Dit is hoe lang je make-up producten kan gebruiken

Heb jij dezelfde make-up al jaren in je lades liggen? Dit is niet echt de bedoeling. Want net als eten en drinken heeft ook make-up een houdbaarheidsdatum. Je wil dus de volgende keer dat je een mascara koopt hem eerder inwisselen dan je nu doet.

Lees ook: ‘Sunset blush’ is in op TikTok, zo bereik je de look

Foundation gebruik je zo lang

Er zijn verschillende soorten foundation. Het is dus als eerst belangrijk om te weten wat voor foundation je gebruikt. Wanneer je een foundation op waterbasis gebruikt, is deze gemiddeld 12 maanden goed. Er is ook foundation op oliebasis. Deze gaan langer mee. Olie is namelijk een conserveermiddel. Foundations op oliebasis gaan tussen de 12-24 maanden mee. Maar niet elke huid kan tegen een foundation op oliebasis. Overweeg je om je waterbasis foundation in te wisselen voor een foundation op oliebasis hou hier dan rekening mee.

Concealer

Concealer heeft ook verschillende varianten zoals veel make-up producten. Een concealer op waterbasis gaat zo’n zes maanden mee, niet zo lang dus. Wanneer je een concealer op oliebasis gebruikt gaat deze gemiddeld 24 maanden mee.

Blush en poederbasis producten

Setting powder, blush en oogschaduw zijn allemaal producten op poederbasis. Als je deze producten bij de drogist koopt, zijn ze gemiddeld zo’n 18 maanden goed. Wanneer je professionele producten koopt zijn ze langer goed namelijk ongeveer 36 maanden. Het is dus misschien wel duurder, maar je gebruikt het ook langer.

Heeft mascara zo’n korte houdbaarheidsdatum?

Misschien draag jij wel elke dag mascara. Als dat het geval is hebben we slecht nieuws. Een veel gebruikte mascara gaat namelijk maar drie maanden mee. Als je de mascara binnen die periode opgebruikt is dat prima. Natte make-up producten verzamelen namelijk snel bacteriën. Daarom hebben ze vaak een korte houdbaarheidsdatum, zoals mascara.

Lipstick

Lippenstift gaat over het algemeen erg lang mee. Je gebruikt dit zo’n twee jaar. Een tip zodat het langer meegaat: zet je lipstick bij warm weer in de koelkast. Zo blijft deze langer goed.

Wat gebeurt er als je de make-up het langer gebruikt?

Wat gebeurt er eigenlijk als je make-up producten langer gebruikt dan de houdbaarheidsdatum? Dit heeft geen fijne gevolgen. Je krijgt misschien huidirritaties en meer puistjes. Ontstekingen zijn soms ook een gevolg. Bijvoorbeeld als je een oude mascara gebruikt. Dan is een oogontsteking makkelijk te krijgen. Je gebruikt je make-up dus het best tot de houdbaarheidsdatum en niet langer. Haal dus regelmatig de bezem door je make-up spullen. Heb je gelijk weer een reden om jezelf op iets nieuws te trakteren.

Bron: libelle.nl
Beeld: istockphoto.com
Deel dit artikel
Back to top