Health

Dit is hoe je slechte gewoontes kwijtraakt

Dit is hoe je slechte gewoontes kwijtraakt

Iedereen heeft slechte gewoontes, maar hoe kom je daar vanaf? Wij geven je tips om een betere versie van jezelf te worden.

Slechte gewoontes

Ongegeneerd snacken, eindeloos bankhangen of neuspeuteren: we hebben allemaal wel slechte gewoontes. Je kunt zonder nadenken de handeling uitvoeren en het is makkelijk voor de hersenen. Het enige nadeel is dat er soms wat schaamte omheen hangt, en dat je jouw ding misschien liever kwijt dan rijk bent. Hoe kom je er vanaf? Met deze tips helpen we je het probleem herkennen en het aan te pakken als een pro.

1. Zelfreflectie

Ontdek je iets slechts bij jezelf, of schaam je je voor een bepaalde handeling? Dan wil je dat natuurlijk meteen veranderen of er juist helemaal mee stoppen. Je vergeet dan wel een cruciale stap in het proces: uitzoeken waar de handeling vandaan komt. Stel jezelf daarom regelmatig de vraag: 'waarom ben ik hiermee bezig?' En ga goed na op welke dagen, tijdstippen, met welke mensen en op welke plek je de handeling uitvoert. Als je meer inzicht hebt op je eigen gedrag, kun je er meer aan doen. Zelfreflectie is namelijk erg belangrijk.

2. In de gaten houden

Als je weet wanneer je druk bezig bent met het uitvoeren van de handeling, kun je dit beter in de gaten houden. Zit je bijvoorbeeld altijd 's avonds op de bank met een zak chips? Neem jezelf dan voor om die zak chips deze keer niet te pakken. Gewoontes belonen op de korte termijn, wat het juist zo 'verslavend' maakt. Je bent het gewend, dus is het gek als je een keer afwijkt van het gedrag.

3. Vervangen

Je kunt de handeling ook vervangen door iets nieuws. Wil je van die zak chips af? Maak dan een andere (gezondere) snack, zoals komkommer met hummus. Meestal gaat het niet om het soort voedsel, maar dat je aan het eten bent. Een gezonder alternatief zal dan net zo veel voldoening geven als de ongezonde snack. Je overschrijft dan ook de oude handeling, waardoor je een nieuwe routine creeërt.

4. Niet opgeven

Het kan frustrerend zijn als je soms wat terugvalt in je oude patronen, maar gewoontes afleren is niet zo makkelijk als het lijkt. Om nieuwe patronen aan te leren duurt het gemiddeld 66 dagen, terwijl men zegt dat het ongeveer 90 dagen duurt om iets uit je (dagelijke) routine te halen. Geef het wat tijd, en elke keer dat je het niet doet, kun je als winst zien.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top