Lifestyle

Wat te doen tegen zeeziekte?

Wat te doen tegen zeeziekte?

Je ligt al even te dobberen in de zee, hebt je ingesteld op een heerlijke zonnige dag op het water en opeens slaat het toe: je wordt misselijk en hebt het gevoel geen kant op te kunnen. Of je nou in de vakantie op een zeilboot gaat eilandhoppen, een dagje een bootje huurt of meevaart met een vissersboot, er is altijd een ongelukkig moment dat je ziek of misselijk wordt. Hoe ervaren je ook bent. Het is vervelend en het voelt alsof het pas overgaat wanneer je van de boot af bent. Dit is wat je doet als je zeeziek bent.

Lees ook: Binnenkort reizen? Zo kun je jouw reis onvergetelijk maken

Wat je merkt bij zeeziekte

Zeeziekte is een vorm van reisziekte, dat ontstaat op het moment dat je evenwichtsorgaan verstoord raakt. Dit is het orgaan dat informatie stuurt naar de hersenen. Als dit verschilt van de informatie die je zintuigen naar je hersenen sturen, krijg je last van reisziekte. Je hebt er sneller last van wanneer je gevoeliger bent voor beweging. Wanneer je zeeziek bent, ben je misselijk, voel je je slap, heeft je gezicht minder kleur, ben je duizelig, heb je een licht gevoel in je hoofd en gebeurt het vervelendste symptoom: overgeven. Vaak gaan deze klachten weg op het moment dat je niet meer beweegt en van de boot afstapt, maar daar is natuurlijk niet altijd de mogelijkheid voor.

Voorkomen

Wanneer je nog geen idee hebt of je last hebt van zeeziekte of dit juist wel weet, is het goed om voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo voorkom je dat je tripje straks verstoord wordt door die akelige misselijkheid:

  • Zorg dat je goed uitgerust bent en genoeg hebt gegeten
  • Gebruik alcohol, koffie, suiker en vet vooraf en tijdens de reis met mate of vermijd het
  • Denk niet te veel aan de zeeziekte of dat je ziek wordt, dan wordt het alleen maar erger. Overtuig jezelf dat het niet gebeurt of zoek afleiding.
  • Frisse neus: blijf zoveel mogelijk boven boord en geniet van de frisse zeebries. Adem het in en uit
  • Kijk naar de horizon
  • Zoek naar afleiding, maar lees beter niet en kijk niet naar je telefoon of tablet
  • Eet voedsel dat licht verteerbaar is, zoals rijstwafels of komkommer en vermijd zware maaltijden
  • Beweeg je hoofd niet te veel

Bestrijden

Als de misselijkheid toch toeslaat, doe dan het volgende:

  • Eigen horizon creëren: Zoals eerder genoemd is het belangrijk dat je bij zeeziekte naar de horizon kijkt. Mocht je binnen zitten en zo misselijk zijn dat je niet meer naar buiten wil, dan maak je je eigen horizon na. Het enige wat je nodig hebt, is een flesje dat voor een gedeelte gevuld is met water. Leg hem op zijn kant en staar ernaar. Het water beweegt mee met het schommelen van de boot en kalmeert zo je gedesoriënteerde zintuigen.
  • Gember: Het is al langer bekend dat gember goed helpt tegen misselijkheid. Ook bij zeeziekte. Snijd een stukje af en kauw erop of koop gesuikerde gember. 
  • Medicijnen: Er zijn ook medicijnen die helpen bij de symptomen van zeeziekte. Deze neem je tot een halfuur voor vertrek in met water en zijn gewoon bij de drogist verkrijgbaar. Een voorbeeld daarvan is ‘primatour’. Lees voor gebruik wel goed de bijsluiter. 
  • Sea-band: Deze polsbandjes helpen tegen de misselijkheid door een lichte druk uit te oefenen op je polsen. Het werkt als goed alternatief als je geen medicatie wil nemen

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Haal diep adem, zorg goed voor jezelf en weet dat je niet de enige bent die het overkomt. Hoe vervelend het ook is, vertrouw erop dat het uiteindelijk over gaat.

Bron: Etos.nl | Zeilen.nl | Yachting.com
Beeld: istockphoto
Deel dit artikel
Back to top