Travel

7 x waarom je dit voorjaar op vakantie wil naar Noorwegen

7 x waarom je dit voorjaar op vakantie wil naar Noorwegen

Als je nog op zoek bent naar een volgende vakantiebestemming, overweeg dan eens een vakantie naar Scandinavië. Vooral als je dol bent op natuur en hiken, kan één van de Scandinavische landen heel mooi zijn voor jou. Al springt één land er zeker bovenuit. Voor velen staat een vakantie in Noorwegen namelijk erg hoog op het wensenlijstje en dit is waarom.

Vakantie in Noorwegen: beste tips

Een vakantie naar Noorwegen klinkt als een koude vakantie. Dat is het vaak ook, maar het is de kou meer dan waard. Zo ziet de Noordkaap er prachtig uit onder een deken van sneeuw. Toch snappen we het als je op zoek bent naar meer aangename temperaturen. In Nederland krijgen we al genoeg regenbuien. Daarom is de beste tijd voor een vakantie in Noorwegen in de periode van mei t/m augustus. Hier zit ook het hoogseizoen bij (juli en augustus), dus de állerbeste maand is juni. Houd je niet zo van regen? Dan is de maand mei perfect voor jouw vakantie in Noorwegen. Dit is de droogste maand. In de maanden mei t/m augustus ligt de temperatuur, in het noorden van Noorwegen, trouwens tussen de 13 en 18 graden Celcius. Klinkt heerlijk voor een Nederlander, toch?

Nu de data zijn uitgezocht, is het tijd om een planning te maken voor de vakantie in Noorwegen. Lucky you, want hier heb je alvast een lijstje met inspiratie voor de mooiste bezienswaardigheden in Noorwegen.

#1 Noorse fjorden

Wat je écht gezien moet hebben tijdens je vakantie in Noorwegen, zijn natuurlijk de Noorse fjorden. Dit is ook eigenlijk de belangrijkste reden om naar Noorwegen te gaan. Gelukkig vind je de fjorden langs de hele westkust van Noorwegen: van Oslo tot aan de Noordkaap. Ga bijvoorbeeld kajakken in de Noorse fjorden. Dit water is een stuk rustiger en warmer dan de zee, maar de omgeving is echt amazing. Misschien heb je weleens gekajakt in het Amsterdamse Bos of de grachten van Utrecht. Nou, kanoën door de Noorse fjorden is heel andere koek! Je voelt je waarschijnlijk erg klein tussen de hoge, steile, groene wanden van de fjorden.

#2 Noordkaap

Wanneer je locals vraagt naar het mooiste deel van Noorwegen, dan noemen ze vast onder andere de Noordkaap. Het staat ook hoog op de travel bucketlist van veel natuurliefhebbers. Fun fact: in de zomer is het in de Noordkaap gewoon de hele dag licht; 24 uur lang! Alleen is de zomer helaas wel een populaire tijd om te reizen. Gelukkig is de Noordkaap ook mooi op andere momenten in het jaar, bijvoorbeeld wanneer er sneeuw ligt. Ook heb je hier (net als op veel plekken in Noorwegen) kans om het beroemde Noorderlicht te zien!

#3 Oslo en Bergen

Natuurlijk kan de hoofdstad van Noorwegen niet ontbreken op je planning. Oslo is een prima stad voor een leuke stedentrip in Europa. Of course heb je ook vanuit Oslo zicht op fjorden, de Oslofjord om precies te zijn. Bezoek onder meer dé straat van Oslo: Karl Johans Gate. Dit is een brede straat en twee kilometer lang, die loopt vanaf het station naar het koninklijk paleis. Tijdens je wandeling door de straat kom je langs de belangrijkste, historische bezienswaardigheden van Oslo.

Naast Oslo is het stadje Bergen ook de moeite waard. Bergen staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat allemaal mede dankzij hun prachtig, gekleurde huisjes. Het oogt waarschijnlijk iets gezelliger dan Oslo en is daarnaast dus erg Instagrammable. Neem hier trouwens zeker even een ritje in de kabelbaan Fløibanen, die je in 5 à 6 minuten naar de top van de berg brengt. Awesome!

#4 Flåmsbana

Noorwegen heeft een heleboel bezienswaardigheden voor op je bucketlist. Zo vind je hier een mooie treinreis, die helemaal beneden begint op zeeniveau in het Sognefjord in Flåm en eindigt in Myrdal op 867 meter hoog. Vanaf Bergen kom je het snelst in Flåm, na zo’n twee uur en drie kwartier, waar je dus begint aan de mooiste treinrit ever. Vervolgens kun je vanaf het eindstation Myrdal makkelijk door naar Oslo. Het is wel slim om vantevoren alvast een treinkaartje te kopen voor de treinrit van Flåm naar Myrdal. De route is inmiddels namelijk een echte toeristentrekpleister. Dat snappen we wel, als we de foto’s en video's zien!

#5 Trollstigen

Een auto is eigenlijk wel onmisbaar tijdens je vakantie in Noorwegen. Een andere toeristische hotspot is namelijk Trollstigen. Dit is een route van 106 kilometer en is vooral leuk voor een roadtrip. Hier stijg je via heel wat haarspeldbochten negen procent omhoog. Wow! Ondertussen kom je langs een heleboel mooie watervallen, bergen, groene valleien en diepe fjorden. Vooral de watervallen bij Syv Søstrene en de Geirangerfjord zijn erg mooi.

#6 Vesterålen en Lofoten

In het noorden van Noorwegen vind je niet alleen fjorden, maar ook twee schilderachtige visserdorpjes op de mooiste (schier)eilanden van de wereld. We hebben het hier over de Lofoten en Vesterålen eilanden. Als je graag eens walvissen of dolfijnen in het echt wil zien, dan moet je vooral naar Vesterålen. Hier spot je ze namelijk het hele jaar door! De Lofoten eilanden zijn erg geschikt voor iedereen, die graag een mooie foto schiet. Daar vind je namelijk genoeg Instagrammable plekken.

#7 Jotunheimen National Park

Dan hebben we tot slot nog het populairste nationale park van Noorwegen, dat je vindt in het zuiden van Noorwegen. Het natuurgebied staat vooral bekend om de hoge bergen en bergpieken, waaronder de twee hoogste bergen van Noorwegen: de Galdhøpiggen (2.469 meter) en Glittertind (2.464 meter). Holy moly, dat wil je toch in levende lijve zien?

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top