Health

5X soorten yoga om uit te proberen

5X soorten yoga om uit te proberen

Iedereen weet van yoga, maar wist je dat er heel veel verschillende soorten bestaan? Deze soorten moet je een keer uitproberen.

Yoga

Het woord is afgeleid van het Sanskriet: 'yui'. Yui betekent onder andere 'in evenwicht brengen' en 'verbinding maken', en de bedoeling is dat je je ziel, je geest en je lichaam verenigd. Het ontstond honderden jaren geleden en is toegankelijk voor iedere leeftijd, gewichtsklasse en fysieke conditie. Er zijn heel veel verschillende soorten yoga: wil jij nu weten welke het beste bij je past? Wij hebben er een aantal op een rijtje gezet.

1. Vinyasa

Vinyasa, ook wel Flow genoemd, is één van de populairste vormen. De houdingen volgen elkaar op een vloeiende manier op en er is geen vaste volgorde. Diepe ademhalingen zijn hiernaast belangrijk om zowel mentaal als fysiek tot rust te komen op een creatieve en leuke manier. Ook hier zijn dan weer verschillende vormen van: open flow, hot flow, power flow, detox flow, etcetera.

2. Hatha

Hatha is de traditionele vorm van de houdingen. Je hebt minder verschillende houdingen, maar houdt ze langer aan om te leren hoe je samenwerkt met lichaam en geest. Met Hatha leer je hoe je houdingen op een correcte en veilige manier uitvoert, om je op die manier voor te kunnen bereiden op andere vormen. Hatha is de basis.

3. Yin

Yin is een langzame en meditatieve methode waarbij je je focust op gewrichten, in tegenstelling tot de andere vormen die zich richten op de spieren. Je houdt een houding langer aan en je bevindt je meestal tussen de drie en zeven minuten lang op de grond per houding. Hierdoor leer je de combinatie van het fysieke en het mentale aspect. Ook ligt de nadruk op het letten op je ademhaling en je gevoel kunnen controleren.

4. Core

Core is de basis van de meeste houdingen. In deze lessen wordt de focus gelegd op de buikriem en hoe je dat gebied kunt controleren. Het is namelijk bij veel mensen het zwakste gebied, wat al snel voor problemen met de rug kan zorgen. Het is dan ook best pittig om deze vorm van yoga te doen, maar je zorgt er hiermee wel voor dat je het middelpunt van je lichaam ontwikkelt en je je onderrug meer steun geeft. Perfect voor het verbeteren van houdingen in een uitdagende les.

5. Ashtanga

Ashtanga yoga is een traditionele stijl uit india waarin je een vaste opeenvolging van houdingen uitvoert. De opeenvolging is best lastig, dus is het belangrijk dat je veel oefent. Wel geeft het veel regelmaat in het proces. Deze vorm legt de nadruk op de ademhaling en zorgt ervoor dat interne blokkades in het lichaam verdreven worden. Het tempo van deze lessen gaat vrij snel, maar als je het eenmaal door hebt kun je zeker genieten.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top