Lichaamsverzorging

Dit is waarom het scrubben van je lichaam écht belangrijk is

Dit is waarom het scrubben van je lichaam écht belangrijk is

Je huid verandert constant. Het vernieuwt zich en stoot slechte invloeden af. Als je dit niet goed wast, is het mogelijk dat dit zich ophoopt. Deze dode huid en slechte bacteriën blijven lekker zitten. Hoe langer ze blijven, des te viezer het is. Er iets tegen doen? Scrubben is de oplossing. Dit is waarom én hoe je scrubben het beste aanpakt.

Poriën en haren

Je poriën hebben heel wat te verduren met al die opgehoopte huidcellen. Er is geen ruimte om te ademen. Je poriën zijn belangrijk om je lichaam af te koelen. Zij produceren namelijk zweet en laat je lichaam weer rusten. Als deze verstopt zijn, is het mogelijk dat het zweet zich ook ophoopt. Dat is alles behalve wat je wil, want lekker ruiken doet het niet. Door dus je huid goed te scrubben, geef je jouw poriën weer de kans om zijn werk goed uit te voeren.

Voor de huidharen is het scrubben van de huid ook belangrijk. Als je poriën dicht zitten, is de kans op ingegroeide haartjes en scheerbultjes veel groter. Ze krijgen dan vaak niet genoeg ruimte om op de juiste manier te groeien. De dode huid houdt het tegen en zorgt ervoor dat de haartjes weer terug naar beneden groeien. Dat is het laatste dat je wil.

Zachte huid

Als je huid nog vol zit met oude huid en vieze deeltjes, voelt het niet zo fijn aan. Daarnaast zie je het ook zitten. Je huid kleurt wat doffer en er ontstaan ‘scheurtje’'. De dode cellen zitten goed vast en scheuren dus als het ware uit elkaar bij veel beweging. Het lijkt een beetje op striae. Door juist goed en regelmatig te scrubben, vermijd je dit en blijf je over met een heerlijke zachte en schone huid.

Hoe gebruik je een scrub?

Het scrubben van de huid is alles behalve ingewikkeld. Het belangrijkste van het hele proces is het aantal keer per week dat je de huid scrubt. Teveel scrubben resulteert in het uitdrogen van de huid. Dat is niet wat je wil bereiken. De hoeveelheid scrubben per week ligt aan het huidtype dat je hebt. Voor de meeste mensen is twee keer per week scrubben goed genoeg. Kijk op het internet wat voor jouw huid het beste is of ondervind het zelf!

Voordat je begint met scrubben is het belangrijk dat de huid alvast nat is. Zo is het fijner voor de huid en zie je een beter resultaat. Nu is het tijd om de scrub te gebruiken. Begin met een kleine hoeveelheid aan scrub. Less is more. Gebruik het product op de huid door het in een cirkelende beweging in te wrijven. Na deze stap is het een goed idee om de scrub goed af te spoelen. Na het douchen is het fijn om nog even een vocht inbrengende crème aan te brengen, zodat je huid alle voedingsstoffen weer heeft.

Soorten

Er is niet één soort scrub die iedereen gebruikt. Er bestaan veel verschillende soorten, allemaal met net een andere functie. Dit zijn de meest populaire, zodat je weet welke voor jou het beste is.

Suiker

Suiker is misschien niet al te goed om teveel van te eten, maar voor je huid is het een topproduct. Naast dat de suiker de huid exfolieert, heeft het meer goede effecten. Het trekt namelijk vocht in de huid, wat ervoor zorgt dat je huid extra gehydrateerd is. Voor mensen met een drogere, gedehydrateerde huid is dit een goede scrub.

Koffie

Koffie heeft al veel pluspunten en die zitten dus ook in de scrub variant. Elke scrub exfolieert de huid, maar wat een koffiescrub speciaal maakt is dat het ontstekingsremmend werkt. Ook is het mogelijk dat het de bloedsomloop verbeterd en de huid extra zacht maakt. Voor de wat oudere huid is koffie een goed idee.

Houtskool

Houtskool is absorberend en pakt in één keer alle dode cellen en vuil meeneemt van jouw huid. Voor een snelle werking is dit dus perfect. Daarnaast helpt houtskool tegen een vettige huid. Behalve dat het al dat vuil weghaalt, haalt het ook overige oliën van je huid. Zo blijf je dus achter met een schone, niet vettige huid.

Zeezout

Zeezout geeft de huid extra mineralen naast het schoonmaken. Mocht jouw huid deze wel nodig hebben, is dit een goede optie voor jou. Het laat de huid stralen én is zacht op de huid. Ook vecht het tegen slechte bacteriën die mogelijk op de huid leven. Verder is het gebruiken van een zeezout scrub een goed idee, omdat het de huid een stuk jonger laat lijken. Genoeg pluspunten dus.

Lees ook: Last van droge lippen? Dit zijn de 6 fijnste lip scrubs

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top