Health

Dit is waarom wattenstaafjes helemaal niet zo goed zijn om in je oor te stoppen

Dit is waarom wattenstaafjes helemaal niet zo goed zijn om in je oor te stoppen

Wattenstaafjes gebruiken we voor allerlei verschillende dingen. Denk aan een foutje wegwerken tijdens het doen van je make-up. Maar zijn wattenstaafjes niet gewoon bedoeld om je oren mee schoon te maken? Nou, eigenlijk niet. Dit is namelijk best slecht voor je oren. Dit is waarom.

Wattenstaafjes in je oren?

Wanneer je een wattenstaafje in je oor doet, doe je dit waarschijnlijk om oorsmeer te verwijderen. En aangezien er achteraf oorsmeer aan het staafje zit, lijkt dit te werken toch? Nou, niet helemaal. Wattenstaafjes duwen vaak het oorsmeer verder je oor in. Dit kan zorgen voor verstoppingen, en die wil je juist voorkomen door je oor schoon te maken. Wanneer je een verstopping hebt, kun je last krijgen van gehoorverlies en dat is nogal vervelend. Wanneer dit gebeurt, moet je je oren uit laten spuiten door de huisarts.

Door met een wattenstaafje in je oor te gaan, kun je ook je oren beschadigen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat je het oorsmeer tegen je trommelvlies aandrukt. In het ergste geval kan je trommelvlies hier zelfs door scheuren. Dit heeft verschillende gevolgen waaronder bloedende oren, duizeligheid, gehoorverlies en oorsuizen.

Zo gebruik je ze veilig

De binnenkant van je oor schoonmaken met een wattenstaafje is dus niet verstandig voor je gezondheid. Maar kun je ze überhaupt wel gebruiken rondom je oren? Ja, dat kan. We raden je aan om het wattenstaafje alleen te gebruiken in je oorschelp en rondom je oor. Ga dus niet je gehoorgang in. Je kan dus zonder problemen de buitenkant van je oren schoonmaken met een wattenstaafje. Maar eigenlijk is dit niet per se noodzakelijk. Je kan je oren bijvoorbeeld beter onder de douche schoonmaken. Heb je haast? Dan is een wattenstaafje prima, maar wees dus voorzichtig.

De beste manier om je oren schoon te maken

Je oren goed schoonhouden is belangrijk. Maar een wattenstaafje gebruiken is dus niet de beste manier om dit te doen. Als je graag je oren schoon wil maken, raden we je aan om dit onder de douche te doen. Je kunt met je douchekop voorzichtig in je oor spuiten terwijl je het oor naar beneden richt. Zet de douchekop op een zachte stand en zorg ervoor dat het water niet te heet is. Hierdoor boots je het effect na van het laten uitspuiten van je oren bij de huisarts. Doe dit niet te vaak en niet te lang om te voorkomen dat het je oren beschadigd. Daarnaast is oorsmeer belangrijk voor je oren. Zonder oorsmeer kunnen je oren niet goed functioneren. Maak dus vooral de buitenkant van je oren goed schoon maar laat de binnenkant zoveel mogelijk met rust. Je gehoor zal je dankbaar zijn!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top