Health

Dit zegt de kleur snot over je gezondheid

Dit zegt de kleur snot over je gezondheid

Heb jij er eigenlijk wel eens over nagedacht dat de kleur van je snot veel kan zeggen over je gezondheid? Van groen, tot zwart. Snot hoort namelijk gewoon kleurloos te zijn. Wij vertellen je hoe het zit.

Snot

Maar wat is snot nou eigenlijk en wat is de functie? Per dag maken we maar liefst anderhalve liter snot aan. Het grooste deel daarvan slik je door. Het zit namelijk op je slijmvliezen en die zitten in je neus en keel. Al dit slijm houdt de openingen vochtig. Daarnaast ademen we ruim tienduizend liter buitenlucht in per dag en dit komt rechtstreeks in je longen. Vooral in de winter is deze lucht koud. Het slijm vertraagt de lucht en daardoor kan het langer in je neus blijven. Het wordt opgewarmd. Oh ja en niet te vergeten je afweersysteem. Tussen de ingeademde lucht kunnen virussen en bacteriën zitten en het slijmerige laagje houdt deze juist tegen.

Kleuren

Bruin, rood of zwart

We starten met rood. Zoals de naam al zegt komt dit waarschijnlijk door een bloeding. Je neus bevat namelijk heel wat bloedvaatjes. Zodra deze knappen, door bijvoorbeeld langdurig snuiten, dan kan de snot rood verkleuren. In dit geval is het verstandig om je neus op te halen, per neusgat te snuiten of juist neusdruppels te gebruiken.

Zodra jouw snot bruin of zwart is. Kan dit verschillende oorzaken hebben. Als je bloed opdroogt in je neus dan kan dit bruin kleuren bij het snuiten. Ook zware rokers hebben vaak bruin snot. Ben je een hele zware roker dan kun je zelfs zwart snot hebben, door het nicotine en teer. Het hoopt zich niet alleen op je longen, maar ook in je slijmvliezen.

Maar dit is nog niet alles. Ook zwart snot kan een teken zijn van luchtvervuiling. Stel jij woont niet in een vervuilde omgeving en je rookt niet, dan is het misschien verstandig om naar de huisarts te gaan. Al helemaal wanneer het gepaard gaat met koorts. Het kan namelijk een teken zijn van schimmelinfectie.

Wit of kleurloos

Je zit lekker je neus te snuiten en je ziet dat je neusvocht kleurloos is. Hoort dit? Jazeker, dit is normaal! Ook wit snot is nog geen reden tot paniek, want deze kleur kan komen doordat het snot iets geconcentreerder is. Wit snot kan dus wel een teken zijn van een infectie, maar is niet gelijk iets ernstigs. Geel of groene snot kan wel duiden naar een aanwezige bacterie of virus. Al blijkt dat geel snot een fabel is, want geel is meestal lichtgroen.

Groen

Groen is een teken van een aanwezige bacterie of virus. Deze kleur ontstaat door de cellen in jouw afweerysteem. We hebben het over een speciale witte bloedcel, die zich in de neus bevindt. Deze eten en doden baceteriën, maar overlijden daarna zelf ook. Alle eiwitten komen vervolgens uit de witte bloedcel in je snot. Dit zorgt juist voor die groene kleur. Zodra jij veel groen snot hebt, dan werkt je afweerysteem juist goed. Het gevecht tussen virussen en bacteriën duurt gemiddeld een week. Heb je langdurig last van groen neusvocht, dan kan het een teken zijn van dat het niet helemaal goed is. Goed in de gaten houden dus.

 

 

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top