Health

Dit is wat jouw snot kan vertellen over je gezondheid 

Dit is wat jouw snot kan vertellen over je gezondheid 

Als je verkouden bent en je neus snuit dan komt er wel eens iets uit je neus. De kleur is niet altijd  hetzelfde. Iedereen heeft er zo nu en dan mee te maken. We hebben het natuurlijk over snot. Waarschijnlijk wisten jullie niet dat snot iets kan zeggen over jouw gezondheid. 

Toch weet je neus echt wel wat er aan de hand is. Je kan namelijk aan de kleur van dat slijm zien wat er gaande is. Het betekent dus zeker iets! Wij vonden dat het tijd werd om daar een klein onderzoekje naar te doen.

Wat is snot precies?

Per dag produceert ons lichaam ongeveer één liter speeksel en slijm. Snot kan gezien worden als een soort afscheiding die wordt gemaakt door de slijmvliezen in zowel de bijholtes als de neus. Een belangrijke functie is dat het helpt tegen het uitdrogen van de holtes. Snot smeert je neus namelijk in. De substantie in snot is water, eitwit en zout. Een andere functie is dat het werkt als een soort kleefpapier dat de ongewenste microdeeltjes opvangt. Handig toch?

Soorten snot

Doorzichtig of helder snot
Fijn om te weten is dat helder snot normaal en gezond is. Het ziet er vaak net wat wateriger uit. Er is dus niks met je lichaam aan de hand. 

Geel of groen snot
Deze kleur snot geeft aan dat jij een bacteriële infectie hebt. Je zal je vast afvragen hoe het komt dat je snot zo’n gekke kleur heeft. Die tint ontstaat door een groen gekleurd enzym in de witte bloedlichaampjes. Deze maakt het lichaam aan om een infectie te bestrijden. 

Bruin of rood snot
Wat rood of bruinachtig snot is niet per se alarmerend. De bloedvaatjes in je neus zijn dan gesprongen. Dit kan komen door te hard snuiten of door het spuiten in je neus met een neusspray. 

Donker of grijs snot
Als er veel stof in de lucht hangt dan kan het zijn dat je snot een donkere of grijze kleur krijgt. Het kan ook zo zijn dat het wijst op koolstofdeeltjes. Als je veel rookt, of brandweerman bent, heb je vaak donker snot. Je zou denken dat die donkere kleur in je snot niet goed is. Dit is juist wel goed. Wat je snot doet is namelijk het filteren van onzuiverheden uit de lucht die je inademt voor de longen. 

Ben jij heel verkouden en vraag jij je af hoe dat komt? Klik dan hier!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top