Fashion

Allergisch voor sieraden, help!

Allergisch voor sieraden, help!

Stel je voor: je hebt over een week een feestje van je beste vriendin. Je struint het internet af op zoek naar de perfecte outfit. Sieraden zijn daarbij de finishing touch. Je vindt het perfecte paar en besluit ze gelijk te bestellen. Een paar dagen later komen de oorbellen en je geluk kan niet op. Uit enthousiasme draag je ze gelijk. Alles is goed, totdat je oren ineens beginnen te prikken en te jeuken. Wat nu?

Waar ben je nu allergisch voor?

Hoogstwaarschijnlijk is het een stofje dat in het metaal zit. Dit stofje heet nikkel. Het wordt vooral gebruikt om ander metalen sterker te maken en te laten glanzen. Hoe langer je sieraden draagt die nikkel bevatten, hoe groter de kans voor een allergie. Wil je het echt goed testen? Pak dan een twee euro muntstuk. Deze munt bevat het meeste nikkel. Hou hem even vast of leg het op een gevoelige plek om te kijken wat het met je lichaam doet.

Het is ook mogelijk om allergisch te zijn voor metalen zoals goud en zilver. De kans op deze allergie is minimaal en maar een kleine groep van de wereldbevolking heeft deze allergie ook echt. Om te checken of het inderdaad het zilver of goud is dat de reactie veroorzaakt, is een richtlijn bedacht. Hoe hoger het gehalte goud of zilver in het sieraad is, hoe erger de reactie is.

Symptomen

Je lichaam ziet nikkel als een risico en probeert het tegen te werken. Nikkel zit in het sieraad zelf, waardoor je lichaam niet de mogelijkheid krijgt om het stofje weg te werken. In plaats daarvan begint de omringende huid te jeuken, kleurt het rood en wordt het dik. In de ergste gevallen zwellen je tong en je keel op en krijg je last van duizeligheid en ademhalingsproblemen. Als je deze symptomen ervaart, is het verstandig om langs de huisarts te gaan en het te laten behandelen. De verschijnselen van een allergie kunnen ook een later moment opspelen, waardoor het ontdekken van de oorzaak lastiger is.

Oplossing

Helaas gaat een nikkelallergie nooit weg. Wel draag je in plaats daarvan sieraden die geen nikkel bevatten. Sieraden gemaakt van sterling zilver, goud, platinum, titanium of koper zijn nikkelvrij. Hoe puurder het metaal, hoe kleiner de kans op nikkel is. Helaas betekent dit ook dat de prijs van al je sieraden omhoog gaat. Geen goedkope ringetjes meer, maar echt goed kijken of de sieraden geen allergische reactie veroorzaken.

 Roestvrij staal is een ander geval. Voorheen bevatte dit staal altijd nikkel, maar dat is in de loop der jaren veranderd. Tegenwoordig proberen bedrijven roestvrij staal zonder nikkel te maken, door de ontwikkelingen van de allergieën.

Heb je nog sieraden die wel nikkel bevatten, maar die je absoluut niet weg wil doen? Daarvoor is er ook een oplossing. Door transparante nagellak over het sieraad te doen, komt er een beschermingslaagje over en heb je er dus geen last meer van. Let er wel op dat je de nagellak minimaal 24 uur laat drogen en werk het regelmatig bij. Je wil namelijk niet dat de allergie weer opspeelt, terwijl jij ervan uit gaat dat het allemaal goed is.

Lees ook: Laat je sieraden minder snel verkleuren met deze tips

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top