Beauty

Dit is waarom jouw huid gaat jeuken van rode tattoo inkt

Dit is waarom jouw huid gaat jeuken van rode tattoo inkt

Wanneer je last hebt van jeuk binnen een tot wee weken na het tatoeëren, is er hoogst waarschijnlijk niets aan de hand. Jeuk is een natuurlijk onderdeel van het helingsproces. Maar heb je een tattoo waarbij rode inkt is gebruikt, dan kan je hier last van krijgen. Dit kan gebeuren tijdens de eerste dagen na het zetten van een tatoeage, maar ook zelfs pas maanden of jaren later. Je huid is vanaf het begin al aan het vechten tegen bepaalde ingrediënten en besluit na een periode (drastische) maatregelen te nemen.

Rode inkt kan jeuk veroorzaken, maar ook allerlei andere allergische reacties. Regelmatig voorkomende verschijnselen zijn bultjes, huiduitslag en een langzamere genezingssnelheid van je tatoeage. Rode inkt kan ook contactallergie of dermatitis opwekken. Maar wat zorgt ervoor dat dit juist bij rode kleur inkt gebeurt? Wij leggen het je uit.

Rode kleurstof

Rode kleurstof staat bekend om het veroorzaken van problemen. Het maakt niet uit of je het in je huid injecteert of via voedsel binnen krijgt. Het is niet helemaal duidelijk welk ingrediënt er precies voor zorgt. Men denkt dat het aan de zware metalen ligt die bij het maken van deze kleur wordt gebruikt. Het was vroeger gebruikelijk om het op kwik gebaseerde mineraal cinnaber te gebruiken. Nu worden er organische varianten gebruikt zoals azo-kleurstoffen, omdat het het vermogen heeft om kleur gedurende lange tijd vast te houden. Deze vorm van organische rode inkt veroorzaakt alsnog allergische reacties. Uit chemische analyse blijkt dat deze stoffen ook zware metalen zoals aluminium, lood, titanium en ijzer bevatten.

Permanente make-up

Ook al heb je geen tattoos en ben je ook niet van plan één te laten zetten, moet je ook uitkijken met permanente make-up. Rode inkt wordt vaak verwerkt in lippigmentatie en eyeliner- en wenkbrauwpigmenten. Het is moeilijk om dit bij permanente make-up te ontwijken omdat rode kleurstoffen opgenomen zijn in voorkomende kleuren zoals bruin.

Oplossingen

Vermijd kriebelende stoffen zoals wol. Deze stoffen kunnen je tatoeages verergeren. Vermijd ook producten die lanoline bevatten, zoals bijvoorbeeld lotions. Het is wel goed om de huid te verzorgen en te hydrateren als je een tattoo hebt.

Als je tattoo allang genezen is, kun je bentoniet klei maskers gebruiken. Deze klei bevordert de ontgifting van de toxiciteit van zware metalen. Een ander effectief middel tegen jeuk is cortison zalf (alleen voorgeschreven door een arts). Ga langs bij de dokter als je aanhoudende problemen ervaart en vooral als er een soort knobbel op je huid ontstaat.

Beeld: Photo by Annie Spratt on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top