Lichaamsverzorging

Dit is alles waar jij rekening mee moet houden bij het verzorgen van een nieuwe tattoo

Dit is alles waar jij rekening mee moet houden bij het verzorgen van een nieuwe tattoo

Een tattoo laten zetten is best spannend, vooral als het jouw eerste keer is. Tijdens met maken van de afspraak zal de tattoo artiest jouw waarschijnlijk al verteld hebben wat jij kan doen ter voorbereiding. Maar er zijn ook een aantal dingen waar jij rekening mee moet houden wanneer jouw tatoeage eenmaal op jouw lichaam staat.

Om ervoor te zorgen dat jouw kunstwerkje mooi geneest, hebben wij de belangrijkste dingen op een rijtje gezet waar jij rekening mee moet houden.

Blijf van de bescherming af

Wow! Jouw tattoo is klaar. De artiest zal hoogstwaarschijnlijk een stukje folie of verband om de verse tatoeage hebben gedaan, en dat is om een goede reden. Wanneer jij net een tattoo hebt laten zetten is de huid erg kwetsbaar en is het makkelijk om de tattoo te beschadigen of deze te laten infecteren. We snappen dat jij uit enthousiasme waarschijnlijk deze bescherming er zo snel mogelijk af wilt halen, maar dit is zeker niet verstandig. Dus als jouw tatoeëerder jou vraagt om het voor een bepaalde tijd te laten zitten, luister hier dan ook naar. Het is voor jouw eigen bestwil.

Schoonmaken en verzorgen

Wanneer jij eenmaal de bescherming van jouw tattoo hebt verwijderd, is het tijd om na te denken over het verzorgen en schoonmaken van jouw tattoo. Jij kan zonder problemen jouw tattoo wassen onder de douche, zolang je er voorzichtig mee omgaat. Scrubben is tijdens deze periode niet verstandig. Was de tattoo dus alleen met je handen, water en bij voorkeur een antibacteriële zeep. Dep de huid achteraf droog, niet wrijven dus. Vervolgens kan je de tattoo verzorgen met een antibacteriële zalf. Een tatoeëerder kan jou er vaak eentje aanraden, vergeet dit dus niet te vragen. Als de geneestijd voorbij is dan kan je jouw normale body lotion weer gebruiken zonder problemen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Jeanine Tebbe (@jeanine_overload) op

Van in bad gaan tot baantjes trekken

Je hebt waarschijnlijk al vaker gehoord dat je niet mag zwemmen met een verse tattoo. Dit is hartstikke waar maar dit betekent niet dat jouw tattoo niet nat mag worden. Douchen is zeker geen probleem. In bad gaan of zwemmen is minder verstandig. Jouw nieuwe tattoo mag namelijk niet ondergedompeld worden in water en doorweekt raken. Zet daarom jouw tattoo bij voorkeur in de winter zodat jij geen stranddagen over hoeft te slaan. Vermijd zwemmen en in bad gaan voor ongeveer twee tot drie weken. 

Genezen

Een tattoo is een wond en wonden moet genezen. Je kan gerust na twee of drie weken weer in bad, maar voordat de tattoo volledig genezen is, ben je waarschijnlijk een kwartaal verder. Tijdens het helen zal je merken dat de tattoo een korstje krijgt en je huid een beetje vervelt. Blijf hier vooral vanaf en laat je velletje uit zichzelf de tattoo genezen. Ook kan de tattoo gaan jeuken maar probeer er niet aan te krabben want hierdoor kan jouw design beschadigen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Bang Bang Tattoo (@bangbangnyc) op

Beschermen tegen de zon

De zon is jouw grootste vijand als je net een tattoo hebt laten zetten. Een verse tatoeage kan namelijk enorm beschadigen door de zon. Zoals we eerder schreven, kan je dus het beste een tattoo laten zetten in de winter maar als het echt niet anders kan dan is een sterke zonbescherming jouw redder in nood. Factor 30 of 50 kan jij hier het beste voor gebruiken maar probeer de tattoo zoveel mogelijk uit de zon te houden om te voorkomen dat deze huid verbrandt en de tattoo beschadigd. Ook na de genezing is het belangrijk om jouw tattoo goed tegen de zon te beschermen, zo voorkom jij dat het plaatje sneller vervaagt. Teruggaan om de tatoeage bij te laten werken, doe je natuurlijk liever niet.

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top