Gezichtsverzorging

Dit is waarom je nooit een puistje in of rondom je neus uit moet knijpen

Dit is waarom je nooit een puistje in of rondom je neus uit moet knijpen

Puistjes zijn altijd vervelend, maar puistjes in of rondom je neus zijn misschien wel het allerergst. Ze zijn vaak pijnlijk en daardoor krijg je snel de neiging om ze uit te knijpen. Dit moet je juist nooit doen! Dit is waarom.

Je krijgt waarschijnlijk meer puistjes

Puistjes uitknijpen doen we helaas nooit zonder risico. Waar op de huid je het ook doet, het kan zorgen voor nog meer puistjes. Dit komt doordat de druk die je uitvoert op je huid kan zorgen voor irritatie. Daarnaast kun je de nare bacterieën die de puistjes veroorzaken, terug de huid in duwen. Hierdoor kunnen er dus nog meer puistjes onstaan. We raden puistjes uitknijpen daarom eigenlijk bijna altijd af, vooral rondom de neus. De huid hier is namelijk kwetsbaar.

Je kunt infecties oplopen

Geïnfecteerde puistjes zijn erg zeldzaam, maar het is wat ons betreft toch een risico om serieus te overwegen voordat je gaat knijpen. Wanneer je een puist uitknijpt, creëer je een klein wondje. Open wonden kunnen geïnfecteerd raken wanneer er bacterieën in terecht komen. Dit is vooral rondom de neus erg gevaarlijk omdat de bloedvaten rondom de neus direct in verbinding staan met je hersenen. Infecties kunnen hierom ergere gevolgen hebben dan je zou verwachten van een klein puistje. In hele ernstige gevallen kan dit resulteren in verslechterd zicht of in het allerergste geval zelfs de dood. We willen je natuurlijk niet bang maken, dit soort situaties zijn ontzettend zeldzaam. Toch is het verstandig om hier even bij stil te staan.

De kans is groter dat je een litteken krijgt

Zoals we net al zeiden: een uitgeknepen puist is een wond. En wonden moeten natuurlijk genezen. In de meeste gevallen zie je er achteraf niks meer van, maar littekens door acne bestaan helaas ook. De puist uit zichzelf laten wegtrekken verkleint het risico op littekens enorm.

Heb je een puistje in of rondom je neus uitgeknepen? Geen paniek

Stel, je hebt toch een puistje uitgeknepen in of rondom je neus, dan is er zeker nog geen reden voor paniek. De consequenties die je kunt ervaren zijn zeldzaam, de kans is dus klein dat je er echt gezondheidsproblemen van zult ervaren. Wel raden we aan om het plekje goed in de gaten te houden. Houd het wondje goed schoon zodat deze niet kan infecteren. Smeer er bijvoorbeeld ook even geen make-up op totdat het is genezen. Is het puistje toch gaan ontsteken, dan raden we aan om voor de zekerheid even de huisarts te bellen. Rather safe than sorry.

Bron: Self
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top