Lifestyle

Wat zijn de positieve effecten van lezen?

Wat zijn de positieve effecten van lezen?

Wegdommelen in een andere wereld, meegenieten van de overwinningen van het hoofdpersonage en wegzwijmelen bij de romantische verhalen. Je hoeft de echte boekenwormen niet te vertellen hoe leuk lezen is. Maar wat blijkt: lezen is niet alleen leuk, het brengt ook nog eens veel positieve effecten met zich mee.

Veel hersenfuncties worden ‘ingezet’

Tijdens het lezen worden er veel hersendelen geprikkeld. Er zijn namelijk veel hersenfuncties nodig: de taal, de waarneming, de aandacht, het vermogen om tussen hoofd- en bijzaken te selecteren, het geheugen, het redeneren en het voorstellingsvermogen. Door veel te lezen train je deze functies steeds weer en worden ze alsmaar beter en beter.

Lezen heeft een positieve invloed op de persoonlijke groei

Boeken en verhalen kennen een brede diversiteit qua inhoud en vorm. Ze prikkelen de nieuwsgierigheid van lezers, die daardoor vervolgens op onderzoek uit gaan en weer nieuwe dingen leren. Dit heeft een positieve invloed op zowel de ontwikkeling als de persoonlijke groei.

Je traint het vormen van een mentaal beeld

Tijdens het lezen train je jouw hersenen om een mentaal beeld te vormen in je hoofd. Je prikkelt je verbeelding en je vult als het ware de beeldenbibliotheek in je hoofd.

Je traint je concentratievermogen

Heb jij last van een verminderde spanningsboog? Door jezelf ertoe te zetten om geconcentreerd te lezen, train je je hersenen om te schakelen tussen meer en minder geconcentreerd lezen. Dit zorgt op den duur voor een betere concentratie. In een wereld waar heel veel mensen een lage spanningsboog hebben (onder andere door het mobiele telefoon gebruik), is dit hoognodig.

Je ontwikkelt je empathisch vermogen

Het (aandachtig) lezen van zwaardere literatuur zorgt ervoor dat je beter wordt in het inschatten van de emoties van andere mensen. Hierdoor gaan zowel jouw sociale vaardigheden als jouw empathisch vermogen erop vooruit.

Lees ook: 7 x tips voor iedereen die meer boeken wilt lezen

Je leert over de mogelijke consequenties van gemaakte keuzes

Net zoals in het echte leven, krijgen de personages in de verhalen te maken met veel dilemma’s en keuzes. Mocht jij ooit in een soortgelijke situatie terechtkomen, dan zijn het waardevolle lessen om te lezen over de consequenties van deze dillema’s en keuzes.

Nieuwe kennis en inzichten

Het maakt niet uit wat voor soort boek je leest, elk boek staat vol met kennis en inzichten. Hier leer je, zowel bewust als onbewust, erg veel van. Zo ontwikkel je je taalvaardigheid, wordt je woordenschat verbreedt en je krijgt meer inzichten in normen, gebruiken en regels van verschillende culturen en doelgroepen.

Lezen vermindert stress

Uit onderzoek is gebleken dat de gevergde concentratie bij het lezen ervoor zorgt dat je hartslag en spanning in je spieren afneemt. Door jezelf als het ware voor even te 'verhuizen' naar een andere wereld, vermindert jouw stress. Lezen blijkt zelfs beter te werken tegen stress dan bijvoorbeeld een rondje wandelen. Een bijkomend voordeel: lezen zorgt hierdoor ook voor een betere nachtrust.

Lezen helpt om de hersenen in goede vorm te houden

Door te lezen train je je geheugen. De hersencapaciteit van mensen, die gedurende hun hele leven veel lezen, blijft langer goed dan bij mensen die hun hersenen meer passief gebruiken. Op deze manier verkleint lezen zelfs de kans op dementie.

Lezen maakt jou meer tolerant

Het lezen van fictie opent als het ware jouw brein voor nieuwe ideeën en zienswijzen. Hierdoor word je niet alleen toleranter en sta jij meer open voor andere ideeën, ook ga je hierdoor beter om met onzekerheden en onverwachte situaties.

Bron: Awbruna.nl, Blink.nl en Bookfish.nl
Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top