Lifestyle

7 x tips voor iedereen die meer boeken wilt lezen

7 x tips voor iedereen die meer boeken wilt lezen

Lezen is iets wat heerlijk kan zijn - lekker onder een dekentje met je boek erbij - maar het kan best lastig zijn om ook daadwerkelijk een boek erbij te pakken, zeker nu er digitaal zoveel te vinden is.

Wil je toch meer gaan lezen? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet!

1. Weet wat je leuk vindt

Een boek lezen, is natuurlijk niet leuk als je iets aan het lezen bent wat je saai vindt. Zoek dus uit welk soort of genre je nou echt leuk vindt door verschillende boeken uit te proberen. Misschien hou je wel van een biografie, of lees je juist liever een roman. Heb je door wat jouw type boek is? Dan zal je al een stuk meer zin hebben om te gaan lezen en vaker een boek tevoorschijn halen. 

2. Maak lezen een gewoonte

Hoe fijn is het om 's avonds voor het slapen gaan nog lekker even een boek erbij te pakken, of misschien lees je wel liever tijdens het ontbijt in de ochtend. Ga op zoek naar het moment waarop jij graag een boek wilt lezen en probeer dit dan ook elke dag op dat moment te doen. Zo maak je er tijd voor vrij en zal het lezen een gewoonte worden. 

3. Leg het boek weg als je het niks vindt

Dit klinkt heel voor de hand liggend, maar als je aan een boek begint en je vindt het niks, leg deze dan ook echt weg. Je kunt aanhouden dat je na de eerste 60 bladzijdes wel een goed idee hebt over het boek en of je deze verder wilt gaan lezen. Als je het boek niet leuk vindt, zal je juist weer minder of helemaal niet gaan lezen. Wees dus eerlijk tegenover jezelf en begin een nieuw boek als je merkt dat je afdwaalt. Je kunt deze natuurlijk altijd later nog een keer proberen. 

4. Zorg dat je altijd een boek bij je hebt

Wanneer je het beste kunt lezen? Dat kan natuurlijk altijd! Zoals we ook onze telefoon gebruiken en overal mee naartoe nemen kan je dit ook doen met het boek die je aan het lezen bent. Het is maar net waar je prioriteit ligt, je kunt namelijk altijd een boek gaan lezen in plaats van het checken van je telefoon. 

5. Houd een lijst bij

Om meer motivatie te krijgen om een boek uit te lezen, kun je een lijst bijhouden. Spreek bijvoorbeeld met jezelf het aantal boeken af die je in een maand wilt lezen en streep het lijstje af. Zo zal je nog sneller je boeken uitlezen. Het is ook leuk om bij te houden wat je van de boeken vond, door deze bijvoorbeeld een cijfer te geven. Zo kun je ze ook weer aanraden bij andere mensen.

6. Probeer een luisterboek

Als je merkt dat je moeite hebt met lezen kun je ook nog kiezen voor een luisterboek. Tegenwoordig hebben bijna alle boeken deze. Ook dit kun je heel gemakkelijk tussendoor doen, je zet gewoon je koptelefoon op en je kunt genieten van een verhaal dat verteld word. Zo krijg je toch nog het verhaal mee van het boek dat je zou willen lezen.

7. Begin een boekclubje

Het klinkt misschien een beetje tuttig maar eigenlijk is het een heerlijk idee. Samen met een groepje mensen, of misschien wel gewoon je beste vriendin, lezen jullie hetzelfde boek. Tijdens het lezen of daarna kun je de boeken met elkaar bespreken. Wist je dat er zelfs online zogenaamde 'boekclubvragen' te vinden zijn?

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top