Health

You better run: 5x voordelen om te gaan hardlopen

You better run: 5x voordelen om te gaan hardlopen

Hardlopen is goed voor je: of je nu de laatste wetenschappelijke resultaten bekijkt of het vraagt aan een hardloper, je komt op hetzelfde antwoord uit. Je traint niet alleen je lichaam, maar helpt ook je geest. Nog steeds niet overtuigd? Hier zijn nog veel meer redenen waarom jij je hardloopschoenen maar eens aan moet trekken.

1. Het is eenvoudig

Het mooie van hardlopen is dat je het niet hoeft te leren, en dat je er geen moeilijke apparaten voor nodig hebt. Je hebt alleen sportkleding en hardloopschoenen nodig. Ook kun je het gewoon altijd doen: 's ochtends voor het werk, op vakantie, 's avonds na het eten, ga zo maar door. Ontdek de omgeving terwijl je werkt aan je gezondheid.

2. Mentaal positief

Hardlopers weten dat een goede sessie ze gelijk gelukkiger en opgewekter laat voelen. Dit heeft een 'runner's high', en het geeft je het gevoel van blijdschap. Dit ontstaat door het stofje endorfine dat vrijkomt wanneer je sport. Dus, wanneer je minder lekker in je vel zit, ga een ronsdje hardlopen en je zult merken dat je al een stuk positiever zult zijn.

3. Beter slapen

Hardlopen heeft een positieve werking op je nachtrust. Als je 's ochtends gaat lopen wordt je lichaam eerder eakker en weet het daarom beter wanneer het weer rust nodig heeft. Zo krijg je een goed slaapritme, en kun je de volgende dag weer uitgerust wakker worden.

4. Goed voor de gezondheid

Natuurlijk versterk je met hardlopen je beenspieren: je kuiten, je quads, je hamstrings en zelfs je bilspieren, maar ook train je je core. Als je niet overtraind zorgt het er ook voor dat je je gewrichten en botten versterkt. Je bent niet alleen aan het afvallen, maar geeft ook minder druk op je gewrichten. Hardlopen werkt bovendien ook ontstekingsremmend: hardlopers hebben minder kans op artrose dan niet-hardlopers. Zelfs de kans op kanker wordt kleiner als je doet aan hardlopen (ja, echt!).

5. Minder stress

Na een lange en drukke dag je hoofd kunnen leegmaken is geweldig. Je kunt tijdens het hardlopen even vergeten war je je druk om maakte en zorgt er zo voor dat je stress vermindert. Ook een ochtendsessie helpt: je bent eerder wakker, doet meer ideeën op en denkt oplossingsgerichter, waardoor je de hele dag een stuk productiever bent.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top