Lichaamsverzorging

Hoe ontstaat cellulite?

Hoe ontstaat cellulite?

Cellulite, voor bijna iedere vrouw wel herkenbaar. Een ingedeukte of bobbelige huid die vaak voorkomt rond je billen, dijen, buik, benen of armen. Het is een compleet normaal en natuurlijk verschijnsel. Toch vragen veel mensen zich af of ze wat kunnen doen tegen cellutius. En vooral hoe ontstaat cellulite? Wij hebben dit voor je uitgezocht.

Cellulite

Maar wat is cellulite eigenlijk precies? Cellulite ontstaat wanneer vercellen onder je huid tegen het bindweefsel duwen, waardoor er kuiltjes ontstaan. Als de hoeveelheid vetcellen in het onderhuidse bindweefsel toeneemt, dan raken de bloedwaten vernauwd. Vet, vocht en afvalstoffen kunnen minder goed worden afgevoerd. Het bindweefsel raakt verhard en op de huid ontstaan er bobbeltjes en putjes. De huid moet eigenlijk denken aan een sinaasappelschil, vandaar dat cellulite ook wel sinaasappelhuid wordt genoemd. Bij de vrouw zitten de vetcellen en het bindweefsel verticaal in de dermatologische laag en bij de mannen in een kriskrasstructuur. Bij vrouwen komt cellulite daarom ook vaker voor dan bij mannen.

 

Wat veroorzaakt cellulite?

Cellulite kan verschillende oorzaken hebben:

 • Zo spelen hormonen een erg belangrijke rol. Zodra vrouwen ouder worden, neemt hun oestrogeenniveau af. Ook de bloedtoevoer naar het bindweefsel kan afnemen. Hoe minder bloedtoevoer, hoe minder zuurstof er naar de cellen wordt gebracht om collageen te produceren. Zodra bindweefselcellen verzwakt raken, wordt het vet tussen de weefsels zichtbaar. 
 • Genen: sommige mensen zijn genetisch meer vatbaar voor cellulite dan anderen. Genetica draagt bij aan metabolisme, vetverdeling en bloedcirculatie van een persoon. 
 • Een ongezonde levensstijl. Voeding en lichaamsbeweging kan veel invloed hebben. Een ongezonde levensstijl zorgt ervoor dat je meer kans hebt op een ophoping van vetcellen. Deze drukken op je huid en daardoor ontstaan er putjes. Ook minder bewegen kan je bloedcirculatie beïnvloeden. Het overmatig eten van bepaalde voedingssmiddeln met veel suiker of zout kan de kans op cellulite ook vergroten. 
 • Een slechte bloedcirculatie. Zonder een goede doorbloeding, kan onze huid zwakker worden en is de kans op cellulite groter.
 • Leeftijd speelt ook een rol. Zodra je ouder begint te worden, is de kans op cellulite groter. Meestal ontstaat het tussen de 25 en 35 jaar. Oestrogeen heeft invloed op je bloedvaten en zodra jij een verminderde doorbloeding hebt, kan cellulite ontstaan. 
 • De laatste uit dit rijtje is stress. Vooral op de spijsvertering en lever heeft stress invloed. Hierdoor kan cellulite verergert worden. Stress kan ook zorgen voor een slecht dieet, te veel alcohol drinken of roken. Wat meer lichaamsbeweging en goed eten, kunnen helpen bij stressvermindering. 

 

Hoe behandelen? 

Er zijn verschillende mogelijkheden om cellulite te verminderen.

 • Zo is het belangrijk om het lymfestelsel te stimuleren. Dit kun je doen door het gebied te masseren met een scrub. Om verandering te kunnen zien, moet je dit regelmatig doen.
 • Eet veel groente. Met name groene, bladgroenten. Deze zouden kunnen helpen bij het verminderen van cellulite.
 • Huidverzorging is erg belangrijk. Er zijn verschillende producten speciaal ontwikkeld voor de huid die cellulite kunnen verminderen.
 • Zorg voor voldoende ontspanning. 
 • Nachtrust is erg belangrijk, 
Bron: Nivea.nl
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top