Health

Hoe werken slaapcycli en waarom moet je ze respecteren?

Hoe werken slaapcycli en waarom moet je ze respecteren?

Je weet als geen ander hoe belangrijk het is om een goede nachtrust te hebben. Op deze manier weet je namelijk zeker dat je net even wat fitter aan de dag start. En of je nu fulltime werkt of fulltime voor de kids zorgt, beide zorgen ervoor dat je in de loop van de dag veel energie nodig gaat hebben. Daarom is het een goed idee om meer te weten te komen over de slaapcycli en waarom het een goed idee is om deze te blijven respecteren. Want door slechts een paar kleine aanpassingen zelf toe te passen, kun je op korte termijn al merken dat je slaap aanzienlijk kan worden verbeterd.

Wat is een slaapcyclus precies?

Voordat je weet hoe je een slaapcyclus kunt gaan optimaliseren, is het natuurlijk een goed idee om eerst te weten te komen wat dat nu precies betekent. Een slaapcyclus is simpelweg de verschillende stadia van slaap die we doorgaan tijdens een standaard nacht. En aangezien een goede nachtrust voor een erg groot deel bijdraagt aan een gezonde geest en een gezond lichaam, is het enorm belangrijk om dit goed te blijven respecteren.

Uit welke fasen bestaat iedere slaapcyclus?

Wist je dat een slaapcyclus uit verschillende soorten fasen bestaat? En dat je lichaam verschillende dingen verwerkt tijdens iedere fase? Het gaat namelijk om de volgende twee fasen:

  • Non-REM slaap

  • REM slaap

Gedurende de non-REM fase dalen de ademhaling en hartslag en de spieren ontspannen. Tijdens de REM-fase bewegen de ogen snel heen en weer en worden de hersenen actiever. In deze fase is het dan ook niet zo gek dat je goed kunt dromen. Een gemiddelde cyclus duurt tussen de 90 en 110 minuten. Het is daarom de normaalste zaak van de wereld dat we vier tot zes van deze cycli per nacht doormaken. Zowel het verwerken van emoties, het consolideren van geheugen en het fysieke herstel en de groei komen aan bod in je slaap.

De gevolgen van een verkeerde slaapcyclus

Het is altijd enorm belangrijk dat je een goede slaapcyclus respecteert. Want is dit niet het geval, dan kan het zomaar zo zijn dat de slaap wordt verstoord. En dit kan weer leiden tot een verslechterde kwaliteit van slapen. Het gevolg? Stemmingswisselingen, concentratieproblemen en vermoeidheid. Het is dus zeker geen verkeerd idee om goed naar de kwaliteit van slaap te kijken en aanpassingen door te voeren waar nodig.

Investeer in een goed matras waar je heerlijk onder weg kunt doezelen

En hoe kun je er nu voor zorgen dat je slaap aanzienlijk kan worden vergroot? Hier kun je zelf een aantal aanpassingen voor doorvoeren in het dagelijks leven. Misschien heb je verduisterende gordijnen nodig zodat je in de avond makkelijker in slaap valt. Misschien heb je toch behoefte aan een meer consistent slaapschema. Het is tijd om te investeren in een matras van een merk zoals Hypnia. Of je merkt dat het de hoogste tijd is om vaker je telefoon op tijd weg te leggen.

Deel dit artikel
Back to top